Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč nakládat maso před grilováním do oleje a jaký olej k tomu použít? Vysvětlení je jednoduché
Zdroj: Pixabay - KRiemer

Nakládání masa do marinády s olejem nebo do ochuceného oleje je jednoduchý způsob, jak masu dodat chuť, šťávu a vůni. Existuje mnoho receptů na olejové marinády, takže výsledek je zaručený a můžete se hned pustit do přípravy.

Proč právě olej na naložené maso před grilováním? Názory kuchařů se různí - někteří zastávají názor, že takto připravené maso je zbytečně tučné, jiní používají olej jen k namazání roštu, aby se maso nepřichytilo. Další kuchaři nedají na olej nebo olejovou marinádu dopustit.

Proč právě olej

Máme pro vás několik důvodů:

  • Olej působí jako zvlhčovadlo, což je žádoucí hlavně u libového masa (hovězí, jehněčí), které ztratilo vlhkost při marinování v kyselých směsích. (Jde o maso už naložené, které se potírá olejem kvůli vlhkosti, kterou ztratilo, směs se už vsákla.)
  • Dodáním vlhkosti působí olej i jako ochrana před prudkým žárem.
  • Olej pomáhá i při delším odležení a marinování masa. Brání totiž, aby k němu nepronikal vzduch
  • Maso v olejové lázni dobře natáhne vůni a chuť koření.
  • Marinády získají přidáním oleje na vlhkosti a suchá masa (kuřecí a krůtí prsa) zůstanou šťavnatá.

Jaký olej použít

Možností máte více:

  • lehké neutrální oleje, slunečnicový nebo řepkový, které působí jako nosiče chutí koření
  • oleje s osobitou chutí a vůní, sezamový, česnekový nebo různé bylinkové oleje, ke kterým se přidává už jen málo koření
  • oleje s vysokým kouřovým bodem - olej ze zrníček hroznového vína, rýžový,  řepkový či rafinovaný olivový nebo z pokrutin, které sice nemají vysokou výživovou hodnotu, ale méně se přepalují

Na dochucení hotového masa lze použít panenský olivový olej, který ale není vhodný na samotné grilování.

Před grilováním je potřeba maso osušit papírovou utěrkou. Olej kapající na plameny by způsobil jejich vzplanutí a maso i koření by se mohlo spálit.

V následujícím video-receptu můžete vidět přípravu kuřecích prsou na grilování:

Každý má svou oblíbenou marinádu a někdo má rád olej, smíchaný s kořením a bylinkami. S čím máte rádi grilované maso vy?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie