Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosové kuličky jsou jednoduché nepečené cukroví, které zvládnete připravit na poslední chvíli jen z několika surovin. Na stole určitě nezůstanou bez povšimnutí, právě naopak. Někteří z nás právě tuto dobrotu rádi vyhledávají.

Nepečené kuličky patří k tomu nejsnazšímu cukroví, které se dá na Vánoce připravit. Do těsta patří mleté piškoty, ale můžete je nahradit sušenkami (např. Lotus), vlašskými ořechy nebo mandlemi. Do hmoty můžete také zapracovat sušené ovoce, které ale předem namočte.

Jak udělat kokosové kuličky

Podle úvodního videoreceptu si můžete připravit báječné kokosové kuličky. Jednoduchým postupem vás provedeme krok po kroku.

Na základní dávku budete potřebovat 140 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa, 1–2 lžíce rumu, 1 lžíci džemu, strouhaný kokos a případně ještě višně nebo lískové ořechy. 

  1. Piškoty a ořechy buď pomelte nebo rozmixujte. Mixování je snadné a velmi rychlé. 
  2. Dále přidejte moučkový cukr, kakao, máslo, rum a džem. Ze všech surovin vypracujte těsto.
  3. Tip: Doporučujeme k přečtení i komentáře, které jsou pod receptem. Některé uživatelky ubraly množství cukru, jiné zase přidaly oblíbený likér nebo burizony
  4. Přidejte ještě strouhaný kokos. Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se z něj daly modelovat kuličky. Počítejte s tím, že těsto (hmota) postupně ještě trochu zhoustne
  5. Modelujte kuličky. Buď je nechte jen tak bez náplně, nebo do nich vložte višeň či lískový oříšek, kuličky pak budou chuťově ještě zajímavější. 
  6. Hotové kuličky na závěr obalujte v kokosu a rovnejte je na tác nebo do krabičky. Jakmile budou hotové, uložte je do chladna.

Velkou výhodou přípravy nepečeného cukroví je možnost průběžného ochutnávání. Díky tomu snadno vyladíte chuť tak, abyste byli spokojeni. Při tvoření nepečených kuliček se nabízí příležitost k experimentům. I když to neděláme jako pejsek s kočičkou, když pekli dort, máme celou řadu možností, jak kuličky ještě vylepšit, případně jak do nich zapracovat třeba rozlámané kousky cukroví.

Mohlo by vás zajímat, na jaké chyby při přípravě nepečených kuliček si dát pozor.

Přejeme příjemné vánoční tvoření a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli