Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosové tyčinky, tentokrát ze špaldové mouky, patří mezi cukroví, které tvarujeme pomocí strojku - strojkové cukroví. Křehké tyčinky plníme pikantní marmeládou a jejich konce namáčíme do čokolády. Kdo by odolal?

Tradiční cukroví je někdy těžké udělat alespoň o trochu zdravější, ale se špaldovou moukou krok vedle neuděláte. Je cennější na živiny a navíc má lehce oříškovou chuť, která se do cukroví skvěle hodí. Vyzkoušíte námi vybraný recept?

Kokosové tyčinky špaldové

Jedná se o klasické strojkové cukroví, kdy na těsto použijete 200 g špaldové hladké mouky, 100 g moučkového cukru a 250 g másla. Dále 200 g mletého kokosu, který je dobré prosít, aby hladce prošel strojkem, a ještě jedno vejce. Na náplň budete potřebovat rybízovou marmeládu. Na čokoládovou polevu 130 g čokolády na vaření a 120 g másla.

  1. Z uvedených surovin vypracujte kompaktní těsto a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. V tomto receptu není uvedeno, ale do strojkového cukroví se obvykle přidává pudinkový prášek nebo kukuřičný či bramborový škrob, aby cukroví bylo křehké.
  2. Přes speciální nástavec masového mlýnku vytlačujte prameny těsta, které následně krájejte na stejné kousky - asi 4 cm dlouhé. Ty pak klaďte na plech vyložený pečicí fólií nebo papírem.
  3. Vytvarované tyčinky pečte v mírně vyhřáté troubě (160–170 °C) dozlatova. Po vychladnutí každý kousek potřete marmeládou, spojte dva dílky k sobě a nakonec konce tyčinek namáčejte do čokoládové polevy, kterou udržujte rozehřátou.
Nejste si jistí, jak pracovat se strojkem na cukroví? Podívejte se na užitečné rady a tipy, kdy krok za krokem uvádíme, jak se strojkem pracovat, abyste získali požadované tvary. Přejeme vám hodně zdaru a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli