Kokosové tyčinky: Zkuste špaldové cukroví ze strojku s marmeládou a čokoládou
Kokosové tyčinky, tentokrát ze špaldové mouky, patří mezi cukroví, které tvarujeme pomocí strojku - strojkové cukroví. Křehké tyčinky plníme pikantní marmeládou a jejich konce namáčíme do čokolády. Kdo by odolal?
Tradiční cukroví je někdy těžké udělat alespoň o trochu zdravější, ale se špaldovou moukou krok vedle neuděláte. Je cennější na živiny a navíc má lehce oříškovou chuť, která se do cukroví skvěle hodí. Vyzkoušíte námi vybraný recept?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kokosové tyčinky špaldové
Jedná se o klasické strojkové cukroví, kdy na těsto použijete 200 g špaldové hladké mouky, 100 g moučkového cukru a 250 g másla. Dále 200 g mletého kokosu, který je dobré prosít, aby hladce prošel strojkem, a ještě jedno vejce. Na náplň budete potřebovat rybízovou marmeládu. Na čokoládovou polevu 130 g čokolády na vaření a 120 g másla.
- Z uvedených surovin vypracujte kompaktní těsto a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. V tomto receptu není uvedeno, ale do strojkového cukroví se obvykle přidává pudinkový prášek nebo kukuřičný či bramborový škrob, aby cukroví bylo křehké.
- Přes speciální nástavec masového mlýnku vytlačujte prameny těsta, které následně krájejte na stejné kousky - asi 4 cm dlouhé. Ty pak klaďte na plech vyložený pečicí fólií nebo papírem.
- Vytvarované tyčinky pečte v mírně vyhřáté troubě (160–170 °C) dozlatova. Po vychladnutí každý kousek potřete marmeládou, spojte dva dílky k sobě a nakonec konce tyčinek namáčejte do čokoládové polevy, kterou udržujte rozehřátou.
Komentáře