Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěna lehká jako obláček - to je dezert, který se proslavil po celém světě hlavně ve své čokoládové podobě. K její přípravě potřebujeme ruční elektrický šlehač, abychom do směsi vmíchali co nejvíce vzduchových bublinek.

Máte chuť na něco osvěžujícího, lehkého a nadýchaného ke kávě? Pěna je ideální volbou. Její výhodou je, že do ní můžete zapracovat to, co máte rádi - ovoce, čokoládu, oříšky nebo karamel. Poradíme vám, jak si pěnu připravíte.

Pěna, připravená z bílkového sněhu

Bílky by měly být z vajec, starých aspoň 5 dnů, aby nebyly příliš husté:

  • Bílky šleháme s cukrem, ale musíme počítat s tím, že sníh není tak pevný. Vhodnější je šlehat bílky ve vodní lázni - sníh vydrží i do druhého dne.
  • Na jeden bílek počítáme 55 g krupicového cukru, který zašleháváme do bílků postupně - jinak bude jeho šlehání trvat déle.
  • Správně ušlehaný sníh je pevný, lesklý a udrží vysoké špičky. Nemůže se stát, že v misce povolí a zvodnatí.
  • Po vychladnutí sněhu do něj stěrkou vmícháme další ingredience, které mu dodají potřebnou příchuť a barvu.

Pěna ze šlehačky nebo mascarpone

Smetanová pěna je velmi oblíbená převážně dětmi:

  • Šlehačku, která má obsah tuku nejméně 33 %, ušleháme do jemné nadýchané pěny, která drží tvar, když do ní řízneme nožem.
  • Pro větší hustotu a plnou chuť můžeme do šlehačky přidat smetanový sýr mascarpone - obě smetany šleháme najednou. Směs má ale hustotu krému.
  • Do směsi postupně přisypáváme moučkový cukr, jen musíme dbát na to, aby přísady, které pak přidáme, pěnu nepřesladily.
  • Příchutě a ovoce přidáváme lžicí a stěrkou opatrně zamícháme do pěny neustálým převracením hmoty.

Čím se ochutí nebo obarví pěna

Záleží na ingrediencích, které preferujeme:

  • Do sněhu přilijeme vlažnou, rozpuštěnou čokoládu nebo karamel a prošleháme na malé otáčky nebo zamícháme vařečkou.
  • Ovocné pyré připravíme z rozmačkaného čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Kyselejší ovoce svaříme s cukrem a necháme pyré vychladnout.
  • Použijeme žloutky, ušlehané s cukrem, do kterých vmícháme rozpuštěnou vlažnou čokoládu a směs pak smícháme se šlehačkou nebo se sněhem.
  • Svěží pěnu připravíme s lemon curd, citrónovou šťávou, vaječným koňakem, vanilkou nebo s ovocnými ochucovacími pastami

Jak podávat a zdobit pěnu?

Pěnu servírujeme ve skleničkách, miskách nebo v pohárech:

  • Směs naklademe do pohárů nebo ji vrstvíme s pěnou jiné barvy, s kousky ovoce, s čokoládovou ganache, s drcenými sušenkami nebo pusinkami.
  • Povrch pěny můžeme polít želatinovým přelivem nebo redukovanou šťávou ze svařeného ovoce, ovocným sirupem a likérem.
  • Na pěnu nastříkáme šlehačku a ozdobíme hezky pokrájeným ovocem, čokoládovými hoblinkami a lístkem meduňky nebo máty.
  • Podáváme vychlazené, pokapané čokoládovou nebo ovocnou omáčkou a ozdobené cukrářským zdobením, které použijeme těsně před servírováním.

Jak na lehký čokoládový pohár? Nemusíme připravovat jen nadýchanou pěnu - hustý jemný krém je také výborný. To vám ukážeme v našem videu:

Sladké drobečky

Přidáme-li do pěny nabobtnalou a rozpuštěnou želatinu, vznikne tuhá pěna, která se dobře skladuje, převáží a je výborná při přípravě pohárů a  smetanových nepečených dortů. Při vložení směsi do kulatých formiček, vyložených sušenkovou drtí, připravíme malé dortíčky semifreda, kterými si získáme členy rodiny i případné hosty.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky