Jak poznat, že je marmeláda hotová? Radíme začátečníkům
Domácí marmelády získávají na oblibě. S minimálními nároky na suroviny získáme kvalitní polotovar na přípravu dalších dobrot. Mnohým z nás stačí namazat marmeládu na chléb s máslem, ale můžeme ji využít i v sladkých jídlech nebo moučnících.
Marmeláda nesmí být ani řídká, ani moc tuhá. Řídká by tekla, tuhá jde špatně rozetřít. Marmeládu vaříme podle osvědčených receptů. Společným postupem většinou je, že rozvařený ovocný protlak zahustíme cukrem s pektinem, povaříme a po rosolovací zkoušce lijeme do sklenic.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat, že je marmeláda hotová
Hotovou marmeládu poznáme pomocí vychytávek našich babiček.
Marmeláda už nepění (pěnu během vaření sbíráme), po okrajích kastrolu zasychá a rosolovací zkouška vyjde pozitivně. Rosolovací zkoušku provedeme tak, že horkou marmeládu kápneme na porcelánový talířek. Pokud kapka zůstane stejná, jen po chvíli ztuhne, je hotovo. Pokud se rozlije a pořád teče, vaříme dál, případně přidáme kyselinu citronovou nebo více pektinu.
Teď už budou jistě vaše marmelády dokonalé. Začátečníkům ještě nabízíme názorné video na meruňkovou marmeládu, podle kterého se jim zavařenina jistě povede.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 16 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 18 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 20 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Český král Karel IV. pořádal velkolepé hostiny, ale nejvíc si stejně pochutnal na obyčejném chlebu s máslem
Jak zahustit řídkou marmeládu: Máme hned 3 tipy, jak docílit husté marmelády
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
Komentáře