Kopřivy v masových pokrmech: Tato jarní bylina se hodí ke všem druhům masa
Mnoho lidí považuje kopřivy za otravný plevel, který roste na našich zahrádkách a kolem cest a způsobuje nepříjemné požahání. To je velká škoda, kopřiva je totiž bylina s blahodárnými účinky na naše zdraví.
První měsíce nového roku se nesou ve znamení odlehčených pokrmů, tedy jídel plných zeleniny a bez množství tučného masa. Trochu jara do vašeho jídelníčku však dodají i lístky kopřiv, které lze zakomponovat do masových pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kopřivy v masových pokrmech
Kopřivy je doporučováno před přidáním do pokrmu spařit horkou vodou a ihned propláchnout vodou studenou. Horká voda kopřivu zbaví žahavosti a díky rychlému zchlazení si zachová jasně zelenou barvu.
- Kopřivy se budou báječně vyjímat v jakýchkoliv masových karbanátcích. Do nich můžete přidat například i sójové kostky a strouhaný sýr.
- Pokud rádi připravujete rolády, v období jara by v nich právě kopřivy neměly chybět. Po Velikonocích roládu doplňte o uvařená vejce.
- Lístky kopřiv zpracujete také do lasagní, které si můžete udělat jak s mletým hovězím, tak i v bezmasé verzi.
- Zapečte kopřivy spolu s bramborami a na nudličky nakrájeným krůtím masem. Směs se před pečením zalévá smetanou s bohatou dávkou nastrouhaného sýra.
- Ke kuřecímu masu si připravte z lístků kopřiv marinádu, kterou dozlatova opečená prsa potřete a dáte zapéct do trouby.
- Kopřivy skvěle pozvednou chuť i rybího masa. Spolu s trochou másla a několika kolečky pórku naplňte kopřivami třeba pstruha a upečte ho.
- Nejen k rybám, ale i k hovězímu či vepřovému masu si můžete udělat kopřivový špenát s medvědím česnekem.
- Kopřivy spolu s dalšími jarními bylinkami lze přimíchat do jarní smetanové omáčky, která bude nejlépe chutnat s uzeným masem.
Když už se vydáte na sběr kopřiv, byla by škoda si z nich udělat pouze oběd či večeři. Spolu s citrónem, kyselinou citrónovou, cukrem a vodou z nich totiž vykouzlíte lahodný kopřivový sirup, který léčí.
Komentáře