Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka je evergreenem každého léta a nejen toho. Její tradice sahá do dávna a dodnes se těší velké oblibě. Kdo by si nepamatoval tuhle omáčku od babičky, připravovanou s náležitou péčí a láskou?

Koprová omáčka je naprosto specifická svou chutí, a tak ji nelze zaměnit za žádnou jinou. Čerstvý kopr hojně roste na zahrádkách a všechen se nespotřebuje pouze k zavařování okurek, proto si dosyta pochutnáváme na koprovce. Zkusíte ji s námi?

Jak připravit koprovou omáčku podle ČSN

Na 4 porce omáčky si připravte 40 g tuku, 60 g hladké mouky, 200 g vývaru, 320 g mléka, 12 g soli, 80 g smetany, 40 g octa, 40 g cukru, 40 g čerstvého kopru (či 50 g kopru nakládaného) a 20 g másla. Nezapomeňte ani na ozdobu - snítku kopru.

  1. Tuk rozehřejte v hrnci, přisypte prosátou mouku a připravte světlou jíšku.
  2. Jíšku zalijte vychladlým vývarem i mlékem, pečlivě rozmíchejte či rozšlehejte, lehce osolte a uveďte do varu. Za občasného míchání vařte alespoň 30 minut.
  3. Následně omáčku zjemněte smetanou (nejlépe tou ke šlehání) a krátce povařte.
  4. Okyselte převařeným octem (díky tomu se v omáčce nerazí), přislaďte, krátce provařte a následně sceďte přes jemné sítko, abyste v omáčce neměli hrudky.
  5. Kopr přeberte, omyjte, nakrájejte najemno, přelijte ho horkým octem a vložte ho do omáčky.
  6. Nakonec přidejte máslo na zjemnění a krátce povařte. Hotovou omáčku ochutnejte a případně dochuťte podle vlastních představ.
  7. Koprová omáčka je výborná s kynutými knedlíky, ale také s bramborami. Hodí se k ní vařené vejce i plátek hovězího masa, a tak si každý přijde na své.

Máte rodinný recept na koprovou omáčku? Napište nám do komentářů zajímavosti o tom, co děláte jinak nebo jaké rozdílné suroviny do koprovky používáte. Těšíme se.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli