Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mřížkový koláč je sladký moučník z máslového lineckého, křehkého či listového těsta. Součástí koláče je ovocná marmeláda a mřížky, které jsou poskládány tak, aby vynikly efektní rozdíly mezi těstem a barevnou náplní.

Křehký mřížkový koláč nejen krásně vypadá, ale i chutná, a to díky ovocné náplni z marmelády, ovoce či tvarohu. Mřížky z pásků nebo válečků těsta na jeho povrchu chrání náplň a dají se s nimi vykouzlit krásné barevné variace (moučníky pie art).

Jaký je recept na mřížkový koláč

U lineckého těsta dodržíme pravidlo 3-2-1. U tradičního mřížkového koláče se část mouky nahrazuje mletými mandlemi:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1–2 žloutky
  • špetka soli, vanilka, citrónová kůra

Z uvedených surovin vypracujeme hladké a jemné těsto bez žmolků mouky. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odpočinout 1 hodinu v chladu.

Jak vytvarovat mřížkový koláč

Tvarování koláče je ta zábavná část přípravy:

  • Formu na koláč s vroubkovaným okrajem lehce vymažeme máslem nebo olejem - stačí málo, těsto je dostatečně mastné.
  • Ze dvou třetin těsta vyválíme plát a vyložíme jím formu. Přečnívající okraje odřízneme a smícháme se zbylou třetinou těsta.
  • Koláč potřeme náplní, kterou může být marmeláda, povidla, tvaroh, drobné ovoce, husté pyré nebo strouhaná jablka.
  • Zbytek těsta vyválíme a nařežeme radýlkem pásky, které ozdobně naskládáme či spleteme na povrch koláče tak, aby byla náplň vidět.
  • Pokud zbyde ještě kousíček těsta, rozválíme ho a vykrájíme drobné tvary, které vložíme mezi pásky těsta na koláči.

Jak dokončit mřížkový koláč

Koláč upečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C. Necháme ho ve formě vychladnout - tím se zpevní a nebude se při servírování lámat. Moučník před podáváním poprášíme cukrem a krájíme ho na výseče. Mřížkový koláč nemusí být jen kulatý - jeho tvar se odvíjí od použité formy, takže může mít tvar obdélníku, čtverce, srdce či malých kulatých koláčků.

Moučník můžeme směle podávat i hostům. Postup přípravy a pečení mřížkového koláče můžete vidět v inspirativním videu:

Sladké drobečky

Někdo dává přednost dlouhým válečkům těsta, kterými vytvoří na povrchu koláče pletený vzor a koláč vypadá vyšší. Majitelé speciálního mřížkovacího válečku zase mohou vytvořit z plátu těsta pravidelnou jemnou mřížku jedním nebo dvěma tahy a pak ji jen opatrně přenést na povrch koláče. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli