KVÍZ: Fíky jsou báječnou lahůdkou z teplých oblastí. Mohou ale dozrát i u nás
Fíky jsou na první pohled nenápadné, ale po rozkrojení nás čeká lahodná a sladká dužina. Správně zralé plody jsou na omak měkké a nejlepší jsou ty, které dozrají na stromech. Můžeme je ochutnat na dovolené, prodávají se ale také u nás a dokonce si je můžeme vypěstovat.
Fíky dozrávají na fíkovnících, kterým se výborně daří ve středomořských oblastech. Na osluněném stanovišti a v dobrých podmínkách dozrají i u nás. Pěstují se ve více odrůdách, které se liší odolností vůči chladnému počasí. Vzhledem a chutí se odlišují také jejich plody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat fíkovníky
Sice milují teplo, ale i v našich klimatických podmínkách z nich můžeme sklízet lahodné fíky.
- Fíkovník roste jako opadavý keř, můžeme ho vysázet do květináče nebo přímo na zahradu, ale bude se mu dařit i ve skleníku.
- Podstatné je keř vysadit na slunné stanoviště, proto pokud ho vysazujeme vedle domu, vybíráme jižní stranu.
- Vyhovuje mu hlinitopísčitá půda, přidáme k němu i kompost.
- Fíkovníku prospěje přihnojování (jednou za 2–4 týdny) hnojivy s postupným uvolňováním živin.
- Při pěstování na zahradě ho zaléváme, pokud je velké sucho, ale při pěstování v květináči je nutná pravidelná zálivka vlažnou vodou.
- Při řezu fíkovníku jsme opatrní, protože keře nasazují na plody na koncích větviček a kdybychom je všechny ostříhali, tak by z úrody nic nebylo. Můžeme upravit jen část keře a pokračovat zase v dalším roce. Na úpravu keře si vezmeme rukavice kvůli bílé šťávě, která pro někoho může být dráždivá.
- Pokud necháváme fíkovník přes zimu venku, vhodná je ochrana kořenů silnou vrstvou mulče a listí. Rostliny, které jsou v květináčích, přemístíme do bezmrazé místnosti (sklep, zimní zahrada) nebo je zajistíme bílou netkanou textilií, polystyrénem, jutou nebo třeba dřevěnou krabicí, ve které je listí.
- Zajímavostí jsou dvě sklizně fíků, první letní fíky dozrávají na loňském dřevě a byly založeny už v předchozím roce, ale podzimní fíky byly založeny teprve letos.
Jak jíst čerstvé fíky
Fíky máme šanci ochutnat druhý nebo třetí rok po výsadbě keřů. Sklízíme je tehdy, když jsou na dotyk měkké a dají se snadno utrhnout. Po ochutnání jsou sladké a krásně voní. Nelze počítat s tím, že by utržené fíky ještě dozrály, a nezralé fíky se k jídlu nehodí.
Příprava fíků k jídlu je snadná a rychlá.
- Po natrhání plody co nejdříve sníme nebo jinak zpracujeme. Stačí je umýt a zbavit tuhé stopky, potom je nakrájíme.
- Koupené fíky umýváme zvlášť pečlivě, protože nejspíš byly stříkané. Při nákupu si všímáme, jestli vypadají zdravě, příjemně voní a jsou na omak měkké.
- Pokud je slupka fíků tuhá, vydlabeme jen vnitřek pomocí lžičky (obdobně jako u kiwi). Zbarvení slupky a dužiny se liší podle jednotlivých odrůd.
- Čerstvé fíky se dají jíst jen tak, nicméně po nakrájení jsou výtečné do sladkých i slaných jídel. Hodí se na zdobení kaší a dezertů, můžeme je přidávat do salátů, nákypů a některých moučníků. Využijeme je také ve slané kuchyni (dáváme je do salátů i pomazánek, používáme ke zdobení chlebíčků, jednohubek a obložených talířů, zvlášť v kombinaci se sýry).
- Přebytek fíků je možné zpracovat na džem nebo usušit. Při sušení se z fíků odpaří velký podíl vody, ale živiny v nich zůstanou v koncentrované podobě. Stanou se díky tomu zvlášť výživnou "konzervou".
Komentáře