Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Různé druhy drobného ovoce dovedou velmi zpříjemnit náš pobyt na zahradě. Pokud máme dostatek prostoru, vyzkoušíme kromě osvědčených a spolehlivých druhů i ty, které řadíme k těm již skoro zapomenutým. Zajímavou možností jsou mišpule.

Žlutohnědé plody mišpulí patří mezi méně známé druhy ovoce. Na stromech je necháváme co nejdéle, protože teprve po přemrznutí změknou a zesládnou. Plody mišpulí připomínají malá jablíčka s velkým bubákem.

  • Když jejich vnitřek "zhniličkovatí" a získá konzistenci povidel, teprve se hodí k jídlu.
  • Plody lze jíst zasyrova nebo využít do koláčů i do výborných marmelád, povidel a kompotů. Můžeme je také sušit. 
  • Slupky a pecky se nekonzumují.

Mišpule obecná je krásná a dekorativní dřevina, která dorůstá do výšky 4–7 metrů. Na jaře, v květnu a červnu, vykvétá nápadnými bílými květy, a celou sezónu ji zdobí výrazné listy, které se na podzim krásně zbarví. Co se týče půdy, je mišpule sice nenáročná, ale nejlépe prospívá na slunečném stanovišti.

Zajímá vás, jaké další drobné ovoce můžete vysadit do zahrady? Podívejte se také, podle čeho se řídit při výběru drobného ovoce k výsadbě.

Své znalosti o mišpuli si můžete vyzkoušet v následujícím kvízu, možná vás tak naladí, že využijete podzim k výsadbě tohoto takřka zapomenutého druhu:
 

 

Komentáře

Další tipy a triky