

Bretaňské fazole
Suroviny 2 porce
- 1 plechovka červených fazolí
- 200 g oravské slaniny
- 4 PL oleje
- 1 menší červená cibule
- 5 větších stroužků česneku
- 2 zarovnané PL hladké mouky
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 ČL rozmarýnu
- 1 ČL petrželové natě
- 1 ČL majoránky
- 1 ČL sladké mleté papriky
- 1 ČL pálivé mleté papriky (jen kdo má rád ostré)
- 2 bobkové listy
- 100 ml pasírovaných rajčat
- 4 PL pikantního kečupu
Postup přípravy receptu
Ja najprv pripravim suchu bylinkovu zmes. Ked uz varim, tak su to fofry a ked to mam dopredu nachystane, vyrazne mi to ulahci pracu. Bylinky nevynechavajme, pre chut tohto jedla su velmi dolezite. Bretonske fazule nie su mexicke a kovbojske a neviem este ake existuju a bylinky su pre ne charakteristicke.
Slaninu nakrajame na hranolceky .
1 strucik cesnaku si odlozime a ostatne spolu s cibulou nasekame nadrobno.Na rozohriatom oleji vyskvarime hranolceky slaniny, pridame cibulu s cesnakom a orestujeme.
Vsetko zasypeme hladkou mukou a premiesame. Niekedy ked mam slaninu velmi prerastanu, tak sa mi pusti malo tuku, takze muka mi ho uplne vsetko poberie a mam kastrol takmer suchy.Do kastrola vlejeme stavu z fazulovej plechovky + par lyzic vody a suche bylinky, vymiesame vonavu zaoprazku. Dosypem mletu papriku a premiesam.
Prilejeme pasirovane paradajky a vsetko zmiesame do hladka.
No a nakoniec fazulu z plechovky.Ak to mate prilis huste, tak dolejte viac paradajkovej stavy, alebo vody.
Domiesame kecup, sol a nechame prevriet na jednu bublinu.Odstavime a prelisujeme cesnak.
Niekedy su pasirovane paradajky kyslejsie a vtedy dosypem stipku cukru.
Ako prilohu mozeme uvarit uplne obycajne zemiaky, ale ja podavam s chrumkavou bagetou.
Poznámka od kuchařky
Tento a moje dalsie recepty, najdete na
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bretaňské fazole
-
Jiřina: ano je to cajova lyzicka..opravim to v rcp. Dakujem za upozornenie,.
-
CL je čajová lžička? Nebo jiné množství?
-
tenhle pokrm zbožňuju,ale dělám ho z velkých fazolí,obyčejným párkem a mouku používám špaldovou..ale je to luxusní papáníčko,i za studena
-
tea: proto, že slovensky jazyk je stejný jako náš, tak není problém,, jinak si najdi slovník, ale myslím, že pokud si moudrá, tak ti to vadit nebude .
-
tea: Suroviny sa píšu česky kvoli vyhľadávaniu podľa surovín. Niektoré suroviny sa inak píšu v slovenčine a inak v češtine, vyhľadávač by to nenašiel. Recept može byť písaný po slovensky, každý tomu rozumie.
Takto píšu všetky autorky zo Slovenska.
-
Len taká malá otázka - suroviny písané po česky a recept po slovensky prečo?
-
Taky dělám něco podobné jen dávam skleničku domáciho leča.S čerstvým chlebem-žrádlo :)
-
Vypadá to moc dobře.
-
Vyzkoušeno a moc dobré.Přidala jsem uzenou mletou papriku a nemá to chybu ta udělá takový šmak super!!!!!!!!!!!!!
-
Tak i já se přidávám ke kladnému hodnocení
U nás doma se dělají Bretaňské fazole docela pravidelně a většinou z červených fazolí v plechovce, ale dnes jsem trochu odbočila z postupu na který jsem zvyklá a udělala bílé a zbytek podle tohoto receptu a na radu ostatních vyzkoušela oregáno a je to mňamka. Na závěr jsem na cibulce osmahla nakrájené uzené a přidala do kastrůlku k fazolím a jsem spokojená
-
Výborné
-
Chutnalo
-
je to vynikající,jen u nás by konzerva fazolí neprošla,musím vždycky uvařit celý sáček,po čichu dojde totiž s kastrůlkem i soused
bodík letí
-
Bylo mi jasne, ze je to dobre, tak jsem to dnes udelala k obedu a melo to uspech. Pouzila jsem taky oregano, protoze se mi tam pocitove vic hodi.
-
mňam