Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky, které se vždy povedou: Vyzkoušejte si přípravu tradiční přílohy
Zdroj: Toprecepty

Příprava kynutých knedlíků už nemusí zvládat každá hospodyňka. Jednoduše si je může zajít koupit, ovšem koupený knedlík nemusí být to pravé ořechové. Máme pro vás recept, který je spolehlivý a poradí si s ním úplně každý.

Z komentářů pod receptem na kynuté knedlíky zjistíte, že pro mnohé zkušené „knedlíkáře“ je překvapivá příprava z polohrubé mouky. Nemusíte se obávat - ti, kteří recept vyzkoušeli, potvrzují, že právě podle tohoto postupu se knedlíky báječně povedly. Vyzkoušejte je také!

Jak na kynuté knedlíky

U kynutého těsta se vyplatí věnovat mu dostatek pozornosti. Je potřeba mu dopřát čas na správné vykynutí, ale zároveň ho nenechat překynout. Ze zkušenosti jedné z našich čtenářek také vyplývá, že je vhodné mít doma teplo, aby knedlíky po uvaření chladly pomalu. Po vyndání z hrnce je nezapomeňte propíchat vidličkou, aby z nich mohla unikat pára.

Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

Pojďte si s námi projít postup na kynuté knedlíky, kde najdete užitečné tipy, a na konci i videonávod, který vám pomůže rozptýlit případné nejistoty při přípravě.

  1. Na kynuté knedlíky budete potřebovat 1 kg polohrubé mouky, asi 500 ml mléka (podle potřeby), 42 g čerstvého droždí (což je 1 kostka), 1 vejce, 2–3 rovné lžičky soli (10–15 g), 1 lžičku cukru (na kvásek) a k závěru olej na potření.
  2. Potom si připravte kvásek. Do části vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobené droždí a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut v teple, dokud kvásek nevzejde. Teplota mléka je důležitá, aby kvásek začal pracovat.

  3. Do větší mísy nasypte mouku, kterou můžete prosít, aby se provzdušnila. Dále přidejte sůl, zbytek mléka, vejce a připravený kvásek. Důkladně prohněťte, mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na knedlíky kynout 30–40 minut v teple.

  4. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozdělte na 3–4 díly. Pokud budete knedlíky vařit v parním hrnci, vytvořte raději 3 šišky, aby se vešly najednou. Každý díl zpracujte do bochánku a poté těsto vyválejte do tvaru šišky - knedlíku. To půjde lépe, když necháte těsto po rozdělení ještě asi 5 minut odpočinout.

  5. Hotové šišky přikryjte utěrkou a nechte je před vařením znovu nakynout.

  6. Jakmile knedlíky zase nabydou, vařte je v parním hrnci. Dno i boky, kterých se budou dotýkat, potřete olejem, aby se nepřilepily. Vařte přibližně 30 minut.

  7. Po uvaření knedlíky propíchněte na několika místech špejlí, aby mohla unikat pára. Také tím poznáte, že jsou hotové, protože na špejli neulpívá těsto. Nakonec je můžete lehce potřít olejem nebo jiným tukem, aby neokoraly.

  8. Podávejte jako přílohu k oblíbenému pokrmu.

Věříme, že jste získali spoustu užitečných tipů, díky kterým se vám kynuté knedlíky povedou, a také odvahu tuto klasickou přílohu vyzkoušet. Možná až je ochutnáte, nebudete chtít jiné. Podobným způsobem se připravuje i houskový knedlík, který se vyplatí mít v záloze. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře (2)

Knedlíků mám odvařeno nespočet ,ale v malém množství na 1 kg aspoň 2 vejce,mléko s vodou na půl-samotné mléko pouze do buchet a ovoc.knedlí.,přidat 2 tvr.rohlíky na kostičky.Po neděli chci uvařit v páře 4 šišky a pařáček mám již sehnaný a je hodně velký,ale někdo uvádí 25 min a vy 30 min.-proto mám strach z převaření-tak držte palce KVV

JiriAnton: Dobrý den, budeme rádi, když nám napíšete, jak se knedlíky povedly.

Další tipy a triky