Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté ovocné knedlíky, když se povedou, tak chutnají báječně. Jsou krásně nadýchané, heboučké, na jazyku se jen rozplývají. Plnit je můžeme ovocem, které zrovna dozrává. Výtečné jsou s meruňkami, jahodami, borůvkami i rebarborou. K ovoci vybereme tu nejlepší posypku.

Sladké ovocné knedlíky nás svou chutí v myšlenkách příjemně vrací do dětství, nejlépe chutnají v létě z čerstvého ovoce. Můžeme je připravovat od časného léta až do podzimu z toho, co se právě urodilo, a v zimě do nich použijeme zásoby z mrazáku. 

Nejlepší kynuté knedlíky

Na základní dávku si připravíme 1 kg hrubé mouky, 2 kávové lžičky soli, 0,5 l mléka, 20 g droždí, 2 vajíčka a 2 kostky cukru (nebo 2 lžičky cukru krystal). 

  1. Nejprve necháme vzejít kvásek z rozdrobeného droždí, cukru, 3–4 lžic mouky a vlahého mléka. 
  2. Vzešlý kvásek přilijeme do mísy s moukou, dále přidáme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčko a sůl, poté vypracujeme tužší těsto a poprášíme ho lehce moukou. Vypracované těsto necháme pod utěrkou asi hodinu kynout.
  3. Dále z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme nožem na kousky. Každý kousek lehce roztáhneme prsty a položíme na stůl, jemně posypaný moukou, a necháme ještě chvilku kynout.
  4. Jakmile kousky těsta zvětší svůj objem, dáváme na ně ovoce - např. půlky meruněk, jahody, trochu borůvek. Přidáme ještě trochu krystalového cukru, aby byly knedlíky sladší, a krásně je zakulatíme. Položíme je na pomoučenou podložku a necháme ještě chvíli kynout (asi 15 minut pod utěrkou), poté se už pustíme do vaření.
  5. Knedlíky zaváříme do vroucí osolené vody - nedáváme jich naráz mnoho, protože potřebují dostatek prostor. Nejprve je vaříme 5 minut přikryté pokličkou, pak je otočíme a odkryté (bez pokličky) dovaříme. Na dovaření bude potřeba ještě 3–5 minut, podle velikosti knedlíků.
  6. Zkušební knedlík rozkrojíme a pokud je uvnitř hotový, vytáhneme i zbývající knedlíky. Všechny ihned po vytažení z vody třikrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily, a omastíme, aby se neslepily.
  7. Na talířích knedlíky sypeme tvarohem a cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. Můžeme vybrat i jinou posypku - mletý mák, osmaženou strouhanku, Granko, strouhaný perník nebo jen mletou skořici.

Můžete vyzkoušet i jiný osvědčený recept:

Kynuté knedlíky, pokud je všechny nesníme, se po uvaření snadno dají zmrazit a pak je máme pohodlně po ruce. 

Přejeme dobrou chuť.                                          

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli