Jak udělat kynuté knedlíky s ovocem? Vychutnejte si nadýchanou dobrotu našich babiček
Kynuté ovocné knedlíky, když se povedou, tak chutnají báječně. Jsou krásně nadýchané, heboučké, na jazyku se jen rozplývají. Plnit je můžeme ovocem, které zrovna dozrává. Výtečné jsou s meruňkami, jahodami, borůvkami i rebarborou. K ovoci vybereme tu nejlepší posypku.
Sladké ovocné knedlíky nás svou chutí v myšlenkách příjemně vrací do dětství, nejlépe chutnají v létě z čerstvého ovoce. Můžeme je připravovat od časného léta až do podzimu z toho, co se právě urodilo, a v zimě do nich použijeme zásoby z mrazáku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejlepší kynuté knedlíky
Na základní dávku si připravíme 1 kg hrubé mouky, 2 kávové lžičky soli, 0,5 l mléka, 20 g droždí, 2 vajíčka a 2 kostky cukru (nebo 2 lžičky cukru krystal).
- Nejprve necháme vzejít kvásek z rozdrobeného droždí, cukru, 3–4 lžic mouky a vlahého mléka.
- Vzešlý kvásek přilijeme do mísy s moukou, dále přidáme mléko, ve kterém jsme rozkvedlali vajíčko a sůl, poté vypracujeme tužší těsto a poprášíme ho lehce moukou. Vypracované těsto necháme pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Dále z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme nožem na kousky. Každý kousek lehce roztáhneme prsty a položíme na stůl, jemně posypaný moukou, a necháme ještě chvilku kynout.
- Jakmile kousky těsta zvětší svůj objem, dáváme na ně ovoce - např. půlky meruněk, jahody, trochu borůvek. Přidáme ještě trochu krystalového cukru, aby byly knedlíky sladší, a krásně je zakulatíme. Položíme je na pomoučenou podložku a necháme ještě chvíli kynout (asi 15 minut pod utěrkou), poté se už pustíme do vaření.
- Knedlíky zaváříme do vroucí osolené vody - nedáváme jich naráz mnoho, protože potřebují dostatek prostor. Nejprve je vaříme 5 minut přikryté pokličkou, pak je otočíme a odkryté (bez pokličky) dovaříme. Na dovaření bude potřeba ještě 3–5 minut, podle velikosti knedlíků.
- Zkušební knedlík rozkrojíme a pokud je uvnitř hotový, vytáhneme i zbývající knedlíky. Všechny ihned po vytažení z vody třikrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily, a omastíme, aby se neslepily.
- Na talířích knedlíky sypeme tvarohem a cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. Můžeme vybrat i jinou posypku - mletý mák, osmaženou strouhanku, Granko, strouhaný perník nebo jen mletou skořici.
Můžete vyzkoušet i jiný osvědčený recept:
Kynuté knedlíky, pokud je všechny nesníme, se po uvaření snadno dají zmrazit a pak je máme pohodlně po ruce.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře