Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lesní jahody jsou rostliny z čeledi růžovitých. Jsou vysoké 10–15 cm a od května po celé léto na nich rostou drobné, jasně červené jahůdky. Chuť se od velkých zahradních jahod mírně odlišuje - a to je činí jedinečnými.

Při letní vycházce do lesa vezmeme do batůžku malý kelímek s víčkem. Zatímco děti mlsají, my můžeme kelímek naplnit droboučkými jahodami aspoň na ozdobení a dochucení kaše, zmrzliny, pohárů, bublaniny nebo muffinů pro celou rodinu.

Jaké známe drobné odrůdy jahod

Sběr droboučkých plodů jahodníku obecného, známého jako lesní jahoda, trvá dlouho, možná i déle než sběr borůvek. Ti šťastnější mohou na zahradách pěstovat rostlinu jahodník trávnice, která má stejně chutné plody. Nevýhodou je neustálé rozrůstání šlahounů jahodníku do ostatní vegetace, takže ho mnozí vytrhávají jako plevel. Vlhčí místa pokrývá jahodník truskavec, jehož plody červenají pouze na osluněné straně. Podobná lesním jahůdkám je jahodka indická, která je spíše ozdobou zahrad a její plody nemají žádnou chuť a vůni.

Jak zpracovat lesní jahody

Malé jahůdky se vyplatí konzumovat čerstvé, dokud mají svou jedinečnou chuť: 

  • Jahodami plníme koláče, koláčky, šátečky, bublaniny, palačinky i lívance.
  • Lesní jahody ochutí každý tvarohový krém, zmrzlinu, nanuky nebo pudink.
  • Kaše s lesními jahodami mají úžasnou chuť - ať krupicová, tak vločková.
  • Kompotů a marmelád nebude mnoho, ale v zimě si na nich pochutnáme.
  • Jahůdky můžeme zmrazit a sesypat do krabičky k pozdějšímu použití.
  • Malým množstvím jahod ozdobíme každý sladký moučník i dezert.

Lesní jahody se citlivějším osobám nedoporučuje konzumovat spolu se smetanou a větším množstvím tuků, protože se mohou "osypat" svědivou vyrážkou.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli