Léto u babičky a báječná pochoutka jménem amoleta neboli štěpánská omeleta
Štěpánská omeleta je jednoduchou pochoutkou našich babiček, ale i výborným moučníkem, který se podával i v luxusních restauracích. Omeleta svou konzistencí a nadýchaností připomínala francouzské sufflé.
Mohlo by vás zajímat
Jak babičky připravovaly amolety
Základem pěnově nadýchané pochoutky jsou vejce, cukr a mouka. Babičky měly perfektní litinové pánve, které se daly vložit do trouby a přitom byly dost velké na to, aby amoleta nasytila všechny hladové krky jejich vnoučat. Hotovou amoletu potřely marmeládou, ozdobily šlehačkou a ovocem nebo jen poprášily cukrem, přeložily napůl a krájely výseče jako u slavnostního dortu - a v tu chvíli to slavnostní dort pro všechny strávníky byl.
Jak na štěpánskou omeletu podle babiček
Vymažeme si pánev nebo dortovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou:
- 3 žloutky a 30 g krupicového cukru našleháme do nadýchané světlé pěny.
- 3 bílky se špetkou soli vyšleháme v čisté míse do pevného sněhu.
- Do žloutkové pěny vmícháme 30 g polohrubé mouky.
- Sníh velice opatrně vařečkou, pouhým obracením, vpracujeme do těsta.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 °C do zezlátnutí povrchu.
Pokud se rozhodneme péct omeletu na pánvi, musíme vytvořit tukovou vrstvu - nejlepší je přepuštěné máslo nebo v krajním případě olej. Na horký tuk nalijeme těsto a omeletu pomalu opékáme z obou stran, dokud nemá zlatou barvu.
Komentáře