Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štěpánská omeleta je jednoduchou pochoutkou našich babiček, ale i výborným moučníkem, který se podával i v luxusních restauracích. Omeleta svou konzistencí a nadýchaností připomínala francouzské sufflé.

Štěpánská omeleta je tak rychle připravená, že jen pár minut před příchodem návštěvy nebo před nedělním kafíčkem připravíme těsto a upečeme ho. Naše babičky pekly omelety v troubě nebo na pánvi, což bylo ještě rychlejší.
 

Jak babičky připravovaly amolety

Základem pěnově nadýchané pochoutky jsou vejce, cukr a mouka. Babičky měly perfektní litinové pánve, které se daly vložit do trouby a přitom byly dost velké na to, aby amoleta nasytila všechny hladové krky jejich vnoučat. Hotovou amoletu potřely marmeládou, ozdobily šlehačkou a ovocem nebo jen poprášily cukrem, přeložily napůl a krájely výseče jako u slavnostního dortu - a v tu chvíli to slavnostní dort pro všechny strávníky byl.

Jak na štěpánskou omeletu podle babiček

Vymažeme si pánev nebo dortovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou:

  • 3 žloutky a 30 g krupicového cukru našleháme do nadýchané světlé pěny.
  • 3 bílky se špetkou soli vyšleháme v čisté míse do pevného sněhu.
  • Do žloutkové pěny vmícháme 30 g polohrubé mouky.
  • Sníh velice opatrně vařečkou, pouhým obracením, vpracujeme do těsta.
  • Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 °C do zezlátnutí povrchu.

Pokud se rozhodneme péct omeletu na pánvi, musíme vytvořit tukovou vrstvu - nejlepší je přepuštěné máslo nebo v krajním případě olej. Na horký tuk nalijeme těsto a omeletu pomalu opékáme z obou stran, dokud nemá zlatou barvu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli