Linecké košíčky si upečte včas předem a pak si vychutnejte jejich plnění
Plněné košíčky patří k nejoblíbenějším druhů cukroví. Jsou trvanlivé, proto je upečeme s předstihem. Do plnění se pustíme až krátce před plánovanou spotřebou. Plnění košíčků, to je příjemná zábava, tentokrát vás ale naučíme jednoduché těsto, ze kterého je snadno upečete.
Variabilita náplní je zárukou, že každý si vybere tu svou, která mu bude nejlépe vyhovovat. Někdo má raději ořechovou s drobečky, která je trvanlivější, jiný dá přednost krémovější náplni, třeba i s čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Košíčky s krémovou náplní je potřeba po naplnění brzy spotřebovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct linecké košíčky
Na základní dávku těsta na košíčky z úvodního videoreceptu budete potřebovat 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a pár kapek citronového aroma.
- Troubu si nechte vyhřát na 170 °C. Připravte si formičky na košíčky, ale nevymazávejte je.
- Do mísy dejte nejprve mouku, cukr a vanilkový cukr, společně vše promíchejte.
- Pak přidejte chladné máslo, nakrájené na malé kousky, žloutky a citronové aroma. Vše dohromady rychle ručně vypracujte na hladké a nelepivé těsto.
- Těstem plňte připravené formičky (košíčky) a rovnejte je vedle sebe na plech.
- Jakmile budete mít všechny košíčky naplněné, vložte plech do předehřáté trouby a upečte je do růžova.
- Po upečení košíčky opatrně vyklepněte z formiček a nechte je vychladnout.
- Košíčky si můžete upéct dopředu a mít je připravené k plnění. Uchovávejte je v chladnějším prostředí, ale ne v lednici.
- Až budou košíčky potřeba, stačí je naplnit libovolnou náplní.
Upečené košíčky jsou trvanlivé a plnit je můžete tak, jak je máte nejraději. Mezi nejoblíbenější varianty patří máslový krém, pudinkový krém a ořechová náplň. Uvidíte, že když košíčky přidáte na tácky s cukrovím, dlouho na nich nezůstanou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře