Kdy a jak sklízet česnek. Důležité je nepromeškat správnou dobu sklizně paličáku i nepaličáku
Česnek patří mezi cibulovou zeleninu a v naší kuchyni je nepostradatelný. Mnoho jídel si bez česneku ani nedovedeme představit, protože teprve jeho přidání jim dá tu správnou chuť. Je skvělý do pomazánek, polévek, gulášů, karbanátků i bramboráků. A můžeme si ho sami vypěstovat na zahradě.
Česnek se pěstuje ze stroužků, které se před výsadbou moří. Zimní odrůdy se vysazují co nejpozději na podzim (i na konci listopadu), vždy ale včas před zamrznutím půdy. Jarní odrůdy vysazujeme od března do dubna, na rozdíl od zimních odrůd jsou méně výnosné.
- Česnek je v našich podmínkách mrazuvdorný, ale vyhovuje mu slunná poloha.
- Nezaléváme ho, protože česnek nesnáší zamokřené půdy a ve vlhku je náchylný k houbovým chorobám.
- Porost česneku udržujeme okopaný a bez plevelů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Paličáky a nepaličáky
U česneku rozlišujeme dva typy odrůd, které nazýváme paličáky a nepaličáky. Sklizňovou zralost obou typů poznáme podle odlišných znaků.
- Paličáky (na rozdíl od nepaličáků) tvoří květní stvoly s pacibulkami, ty z rostlin včas odstraníme, aby česnek soustředil svou sílu do vytváření podzemní části a neposílal ji zbytečně do té nadzemní. Vždy ale několik stvolů ponecháme.
- Mladé květní stvoly jsou vhodné k využití v kuchyni. Můžeme je nakrájet, rozmixovat se solí a směsí dochucovat. Také je lze zmrazit a používat do zeleninových polévek, povařit je v nich pro česnekovou chuť a pak vyjmout.
- Z ponechaných květních stvolů paličáku snadno získáme pacibulky (maličké cibulky), které lze na podzim hustě vysázet a vypěstovat si z nich postupně novou zdravou sadbu. K tomu se ale musíme vyzbrojit trpělivostí.
Kdy a jak sklízet česnek
Jsme opatrní, abychom nepromeškali správnou dobu sklizně. Před blížící se sklizní česnek určitě nezaléváme, abychom nesnížili jeho skladovatelnost. Sušší půda mu prospěje.
- Česnek paličák: Několik stvolů na rostlinách vždy ponecháme, aby nám signalizovaly správnou dobu sklizně. Jakmile se květní stvoly paličáku vztyčí, rostliny ohýbají nať a zasychají jim konce listů, je čas česnek sklidit.
- Česnek nepaličák: Správnou dobu jeho sklizně poznáme podle toho, že se začíná pokládat nať.
- Česnek, který včas nesklidíme, ztrácí kvalitu a skladovatelnost, jednotlivé cibule se začnou rozpadat.
- Sklizený česnek necháme proschnout na suchém a vzdušném místě pod střechou, případně na půdě. Buď ho rozložíme na bedničky, nebo ho zavěsíme po svazcích. Po vysušení odstraníme suché vnější slupky, které samy odpadávají, kořínky i nať.
- Česnek skladujeme v suchu, můžeme ho nechat zavěšený nebo v bedničkách.
Česnek používáme v průběhu celého roku. Je mnoho jídel, ve kterých je nepostradatelný. Podle následujícího video-receptu si můžete připravit výborné bramboráky z trouby. Česnek v nich samozřejmě nesmí chybět.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Banana split
Přidáno před 14 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Samosběr českého česneku: Kilo kvalitního česneku stojí jenom 110 Kč a vybírat můžete ze šesti různých odrůd
Jak a kdy zalévat zahradu? Správný postup a dobré načasování vedou ke skvělé úrodě
Komentáře