Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy a jak sklízet česnek. Důležité je nepromeškat správnou dobu sklizně paličáku i nepaličáku
Zdroj: Pixabay, Jackmac34

Česnek patří mezi cibulovou zeleninu a v naší kuchyni je nepostradatelný. Mnoho jídel si bez česneku ani nedovedeme představit, protože teprve jeho přidání jim dá tu správnou chuť. Je skvělý do pomazánek, polévek, gulášů, karbanátků i bramboráků. A můžeme si ho sami vypěstovat na zahradě.

Česnek se pěstuje ze stroužků, které se před výsadbou moří. Zimní odrůdy se vysazují co nejpozději na podzim (i na konci listopadu), vždy ale včas před zamrznutím půdy. Jarní odrůdy vysazujeme od března do dubna, na rozdíl od zimních odrůd jsou méně výnosné. 

  • Česnek je v našich podmínkách mrazuvdorný, ale vyhovuje mu slunná poloha.
  • Nezaléváme ho, protože česnek nesnáší zamokřené půdy a ve vlhku je náchylný k houbovým chorobám.
  • Porost česneku udržujeme okopaný a bez plevelů.

Paličáky a nepaličáky

U česneku rozlišujeme dva typy odrůd, které nazýváme paličáky a nepaličáky. Sklizňovou zralost obou typů poznáme podle odlišných znaků.

  • Paličáky (na rozdíl od nepaličáků) tvoří květní stvoly s pacibulkami, ty z rostlin včas odstraníme, aby česnek soustředil svou sílu do vytváření podzemní části a neposílal ji zbytečně do té nadzemní. Vždy ale několik stvolů ponecháme. 
  • Mladé květní stvoly jsou vhodné k využití v kuchyni. Můžeme je nakrájet, rozmixovat se solí a směsí dochucovat. Také je lze zmrazit a používat do zeleninových polévek, povařit je v nich pro česnekovou chuť a pak vyjmout. 
  • Z ponechaných květních stvolů paličáku snadno získáme pacibulky (maličké cibulky), které lze na podzim hustě vysázet a vypěstovat si z nich postupně novou zdravou sadbu. K tomu se ale musíme vyzbrojit trpělivostí.

Jsme opatrní, abychom nepromeškali správnou dobu sklizně. Před blížící se sklizní česnek určitě nezaléváme, abychom nesnížili jeho skladovatelnost. Sušší půda mu prospěje. 

  • Česnek paličák: Několik stvolů na rostlinách vždy ponecháme, aby nám signalizovaly správnou dobu sklizně. Jakmile se květní stvoly paličáku vztyčí, rostliny ohýbají nať a zasychají jim konce listů, je čas česnek sklidit.
  • Česnek nepaličák: Správnou dobu jeho sklizně poznáme podle toho, že se začíná pokládat nať.
  • Česnek, který včas nesklidíme, ztrácí kvalitu a skladovatelnost, jednotlivé cibule se začnou rozpadat.
  • Sklizený česnek necháme proschnout na suchém a vzdušném místě pod střechou, případně na půdě. Buď ho rozložíme na bedničky, nebo ho zavěsíme po svazcích. Po vysušení odstraníme suché vnější slupky, které samy odpadávají, kořínky i nať.
  • Česnek skladujeme v suchu, můžeme ho nechat zavěšený nebo v bedničkách.

Česnek používáme v průběhu celého roku. Je mnoho jídel, ve kterých je nepostradatelný. Podle následujícího video-receptu si můžete připravit výborné bramboráky z trouby. Česnek v nich samozřejmě nesmí chybět.

Pokud česnek sami nepěstujete, můžete využít oblíbenou možnost samosběru na některé blízké farmě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více