Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Metro řezy: Na legendárním retro moučníku jsme si pochutnávali už před 50 lety
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Metro řezy vznikly jako cukrovinka na počest otevření linky C pražského metra v roce 1974. Souprava měla čtyři vagóny a proto byly i čtyři kousky řezů v jednom balení. Tato dobrota s marcipánem se prodává dodnes.

Metro dezert se prodává v balení po několika kusech. K dostání jsou také v mnoha cukrárnách - ale ty domácí metro řezy jsou prostě ze všech nejlepší. Přitom nepotřebujeme složité recepty, můžeme si je připravit z toho, co máme doma. 

Jak jednoduše připravit metro řezy

Využijeme všechny zbytky po přípravě dortů:

  • Piškotový korpus - upečeme rychlý piškotový plát nebo využijeme zbytků piškotu po vykrájení koleček a jiných tvarů po pečení dortíků.
  • Máslový krém - využijeme všechen zbylý krém po přípravě dortu nebo ušleháme máslo s cukrem a salkem či jesenkou do lehkého krému.
  • Marcipánová hmota může být kupovaná nebo domácí, ale měla by mít bílou nebo smetanovou barvu. Použít můžeme potahovací hmotu s chutí mandlí.
  • Čokoládová poleva se připravuje z rozpuštěné mléčné nebo hořké čokolády, kterou mívá doma každá kuchařka.

Kostičku nebo hranolek piškotu natřeme ze všech stran krémem. Tenký piškot slepíme po dvou nebo po třech kouscích marmeládou (můžeme vytvořit i malé roládky), silný piškot nakrájíme nebo také promažeme marmeládou. Hranolky či miniroládky obalíme v tenkém plátku marcipánu a konce namočíme do čokolády. Necháme v lednici ztuhnout.

Na tvaru domácích metro řezů vlastně vůbec nezáleží. Důležitá je chuťová kombinace piškotu, marmelády, krému, marcipánu a čokolády. Pokud vám zbydou odřezky piškotu, trocha krému a kousek potahovky nebo marcipánu, zkuste připravit pár kousků metro dezertu a uvidíte, jaký budou mít úspěch.

Komentáře

Další tipy a triky