Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plody mišpule mají tu správnou chuť teprve po přemrznutí, pak připomínají pyré
Zdroj: Pixabay, Siala

Mišpule obecná je zajímavá dřevina, která přináší úrodu zajímavých plodů. Zajímavostí je, že se hodí ke konzumaci teprve po přejití mrazem, můžeme je tedy ochutnávat i o Vánocích, když jejich vnitřek změkne a získá "povidlovou" konzistenci.

Mišpule dobře roste a plodí na slunečném stanovišti. Tato dřevina dobře snáší naše zimní počasí a je vhodná i do chladnějších oblastí. Dopřejeme jí výživnou půdu a při suchém počasí zálivku. Strom přináší první plody teprve po několika letech pěstování. I když mišpuli vnímáme jako raritu a méně obvyklé ovoce, pokud máme dostatek místa na zahradě, určitě bude cenným přírůstkem.

Kdy sklízet mišpuli

Plody mišpule na podzim získávají zajímavou barvu a na pohled připomínají malá jablíčka s velkým bubákem.

  • K jídlu se hodí teprve když uvnitř "zhniličkovatí", vnitřek pak získá konzistenci husté marmelády nebo povidel. 
  • Po přejití mrazíky začíná vnitřek mišpulí měknout a teprve když jsou mišpule uvnitř měkké a hnědé, získávají tu správnou sladkokyselou chuť.

Jak chutná mišpule

Plody jsou na pohled zajímavé a lákají k ochutnání.

  • Nezralé plody mají nahnědlou barvu, která po přejití mrazem tmavne a získává jemně bronzový nádech.
  • Konzumuje se vnitřek plodu, který připomíná hustá povidla nebo marmeládu. Je příjemně sladkokyselý.
  • Slupky a pecky se nekonzumují. Vnitřek plodů můžeme jíst lžičkou, podobně jako kiwi.

Na co se hodí mišpule

Ti, kdo jsou trpěliví a na dojití mišpulí si počkají, budou odměněni zajímavou lahůdkou.                                                                                                                        

  • Zralé plody se po odstranění pecek hodí k přímé konzumaci.
  • Chutnají zasyrova např. s jogurtem nebo tvarohem, do těchto mléčných výrobků přidáváme vnitřek plodů podobně jako marmeládu pro příjemnou chuť.
  • Mišpule se výborně hodí i k výrobě vařených marmelád a džemů. Můžeme je dochutit skořicí, případně ještě nastavit jablky. 
  • Plody mišpule se uplatní i v moučnících a koláčích.   

  Na závěr si můžete vyzkoušet kvíz na téma drobné domácí ovoce.                          

Máte ještě další rady a tipy, jak pěstovat a zpracovat mišpuli? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli