Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte mišpule? Sladké zimní ovoce je ideální na marmeládu, ta spolu se skořicí dodá nezaměnitelnou chuť křehkým tartaletkám
Zdroj: Wikimedia Commons, By Takkk - Own work, CC BY-SA 3.0

Plodů, kterých si můžeme užívat i v zimě, příliš není. Jedním z těch, které jsou nejlepší až po prvních mrazících, jsou mišpule. Když totiž udeří mrazy, získá dužina těchto malých „jablíček“ konzistenci podobnou marmeládě, příjemnou vůni a sladkou chuť. Do koláče je pak přímo úžasná. 

Mišpule jsou příbuzné jablek i hrušek

Znáte mišpuli? Plody tohoto okrasného keře a někdy i stromku vypadají jako malá jablíčka, blízko však mají i k šípkům. Vždyť tento keř patří do čeledi růžovitých, kam se řadí nejen šípky, ale třeba i jabloně a hrušky. Hlavně hruškám se svou chutí nejvíc blíží. Mišpule evropská (někdy nazývaná též mišpule německá) původně pochází ze Střední Asie, dřív se ale běžně tyto dřeviny pěstovaly i u nás podobně jako další ovoce našich babiček kdoule.

Ovoce, na které se zapomnělo

V Evropě je pěstování mišpulí doloženo od 12. století, podle pramenů však zřejmě mišpule znali již staří Řekové a Římané, kteří je využívali i pro jejich léčivé schopnosti. V průběhu 17. a 18. století je však vytlačily jiné druhy ovoce. Dodnes však můžete na mišpule na některých zahradách narazit, někde roste i planě, případně si je můžete sami vysadit, běžně se prodávají v zahradnictvích.

Jen pozor na záměnu s tzv. japonskou mišpulí. Tak se totiž někdy říká úplně jinému druhu ovoce – lokvátu japonskému, které připomíná meruňky nebo švestky a běžně se jí rovnou syrové. 

Mišpule musí zmrznout

Plody mišpule sice na první pohled působí nenápadně, jde však přímo o zázračné ovoce. Jsou bohaté na vlákninu, obsahují málo sacharidů a jsou nízkokalorické. Stejně jako kdoule jsou před přemrznutím nepoživatelné, neboť jejich dužina je poměrně trpká.

Po prvních mrazících ale krásně změkne a zesládne a už rovnou připomíná marmeládu. Vzhledem k tomu, že se slupka nejí, stačí slaďoučký vnitřek vymáčknout a pochutnat si na něm. Mišpule lze sklízet od listopadu a pak je nechat doma dozrát. Mnohem lepší ale jsou, když přemrznou na stromě. Na mišpulích je úžasné pak hlavně, to, že se dají konzumovat ze stromu i v zimě

Mišpule jsou nejlepší na marmeládu

Mišpule se většinou využívají podobně jako kdoule pro přípravu kompotů, marmelád, džemů či rosolů ze šťávy. Stejně jako z kdoulí je možné z nich připravit i tzv. sýr, který lze podávat k sýrům stejně jako ten kdoulový. Mišpule se také suší a často se zpracovávají i do tekuté podoby – dělá se z nich víno, likér nebo pálenka

Tartaletky s mišpulemi

Z dužiny mišpulí lze udělat i výborné malé koláčky tartaletky. Pokud byste se ale k čerstvému ovoci nikde nedostali, můžete je nahradit povidly z mišpulí, které lze sehnat v některých farmářských obchodech. Případně si můžete džem z mišpulí udělat podle našeho receptu. A jak na samotné tartaletky?

Budete potřebovat: 65 g změklého másla, 125 g mouky, sůl, ¼ sklenice vody, 250 g rozmačkaných mišpulí nebo džemu, 2 žloutky, 100 g cukru, mletá skořice a zázvor podle chuti.

  1. Do mísy dejte povolené máslo o pokojové teplotě, mouku a sůl. Konečky prstů vše zpracujte na jakousi drobenku. Poté začněte hníst a přilévejte vodu, dokud nedosáhnete hladké a kompaktní konzistence. Těsto nechte asi třicet minut odpočívat v chladničce zabalené ve fólii a poté ho vyklopte na stůl.
  2. Pomocí vykrajovátka z něj vykrajujte kolečka a vyložte jimi několik formiček na tartaletky. Vnitřek formiček vyložte pečicím papírem a naplňte je rýží nebo sušenými fazolemi. Pečte při 180 °C asi 15 minut. Pak nechte korpusy vychladnout a vyjměte rýži. 
  3. Na náplň vyšlehejte žloutky s cukrem a kořením. Přidejte do nich mišpulové pyré a nalijte do misky umístěné nad vodní lázní. Můžete také použít mišpulový džem, ale v tom případě vynechte cukr z náplně. Sladkost džemu bude více než dostatečná.
  4. Směs pak při mírné teplotě a za stálého prošlehávání nechte zhoustnout. Nesmí se však vařit. Pak krém nalijte do připravených křehkých korpusů a nechte je odpočinout. Těsně před podáváním tartaletky posypejte moučkovým cukrem.

Náš tip: Dostali jste chuť na něco sladkého? Pokud nemáte doma mišpule, zato hodně jablek, upečte si podle našeho videoreceptu rychlou buchtu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více