Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete si letos chřest udělat trochu jinak, než jste zvyklí? Zapomeňte na vařený chřest s holandskou omáčkou nebo ten grilovaný jako přílohu k masu. Náš receptář je plný úžasných receptů, ve kterých se s chřestem pracuje tak, jak by vás možná ani nenapadlo.

Chřest je oblíbenou zeleninou snad i kvůli tomu, že vychutnávat si ho čerstvý je možné pouze pár měsíců v roce. Vytěžte z jeho sezóny co možná nejvíce a inspirujte se následujícími 15 recepty, ve kterých se jak zelený, tak i bílý chřest podává lehce nevšedně, a to dokonce i nasladko. 

1/15

    1 z 15

    Chřest s ořechovo-avokádovou omáčkou

    Chřest s ořechovo-avokádovou omáčkou

    Chřest s holandskou omáčkou, která se dělá z másla, žloutků a vinného octa, zná asi každý. Zkuste ji ale vyměnit za omáčku z avokáda, vlašských ořechů, citrónové šťávy, olivového oleje a koření - uvidíte, jak báječně si pochutnáte. Uvařený chřest můžete před podáváním krátce osmahnout na pánvi.

    2 z 15

    Chřest s ořechy

    Chřest s ořechy

    Restovaný chřest je lahodnou přílohou nejen k masu, ale i k rybám či sýrům. Opět je ale potřeba ho nejdříve uvařit, aby byl krásně měkký na skus. Klasický recept pozvednete na vyšší úroveň, když k zelenině přidáte na másle opražené nasekané oříšky zakápnuté worcesterovou omáčkou.

    3 z 15

    Chřest s jahodami a mozzarelou

    Chřest s jahodami a mozzarelou

    To, že je chřest úžasným doplňkem zeleninových salátů, je vám jistě zřejmé. Ale věděli jste, že skvěle chutná i s jahodami? I tento pokrm se však podává naslano, a to spolu s kousky mozzarelly, nasekanou pažitkou, panenským olivovým olejem, růžovým pepřem a solí.

    4 z 15

    Chřest s avokádovými vejci

    Chřest s avokádovými vejci

    Méně tradiční salát připravíte z avokáda a chřestu - na tento recept se hodí jak bílý, tak i ten zelený. Podle druhu se však bude odvíjet doba vaření chřestu. Zelený stačí povařit asi tři minuty, případně ho udělat na páře. Ten bílý se pak bude vařit déle, a to podle velikosti asi 6–10 minut. 

    5 z 15

    Pesto ze zeleného chřestu

    Pesto ze zeleného chřestu

    Na přípravu tohoto receptu se hodí pouze chřest zelený, který má jemnější chuť a je křehčí. K nadrobno nakrájenému chřestu se přidá strouhaný tvrdý sýr (nejlépe parmezán) a hrst oříšků. Ideální jsou piniové, ale stejnou službu udělají i mandle. Vše se rozmixuje, ochutí a podává se s těstovinami nebo namazané na pečivu.

    6 z 15

    Smažený chřest v nivovém těstíčku

    Smažený chřest v nivovém těstíčku

    Méně zdravý, ale za to možná o chlup chutnější, je chřest smažený. Zapomeňte ale na tradiční trojobal z hladké mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky. Uvařený a okapaný chřest obalte v těstíčku ze sýra s modrou plísní, nebojte se ale přidat klidně i aromatický čedar.

    7 z 15

    Chřest v bylinkových omeletkách

    Chřest v bylinkových omeletkách

    Nedokážete si představit snídani bez vajec? V jarních dnech si je můžete obohatit právě o chřest. Vejce nejprve promíchejte s čerstvými bylinkami, kořením, trochou vody a udělejte klasickou omeletu. Na ni položte plátek slaniny, uvařený chřest a zamotejte.

    8 z 15

    Závitky z chřestu

    Závitky z chřestu

    Skvělým předkrmem při slavnostním obědě, ale i zajímavou večeří podávanou se zeleninovým salátkem, je vařený chřest zabalený v listovém těstě. Aby však pokrm nebyl suchý, zamotejte do těsta i plátek slaniny a kousek sýra. Nejlépe chutná čerstvě vytažený z trouby.

    9 z 15

    Vaječný rosol s chřestem

    Vaječný rosol s chřestem

    Barevné mozaiky, které se vytvářejí při přípravě zeleninového rosolu, jsou klasikou české studené kuchyně. Podle vybraného receptu se teplým vývarem se želatinou zalévají právě kousky bílého chřestu, uvařená vejce a čerstvé bylinky. Nejen chuť, ale i vůni rosolu dodá zejména kopr.

    10 z 15

    Chřest s kuřecím masem

    Chřest s kuřecím masem

    Chřest většinou figuruje v bezmasých pokrmech. Pokud ale bez masa neuděláte ani ránu, zbystřete u tohoto receptu. Stonek chřestu se totiž omotá úzkým plátkem kuřecího masa, potře se marinádou a dá se zapéct. Podává se se sýrovou omáčkou ze strouhaného čedaru.

    11 z 15

    Závitek z roštěné plněný chřestem

    Závitek z roštěné plněný chřestem

    Chřest můžete zabalit do vaječné omelety, slaniny či slané palačinky, ale také do plátků hovězího masa. Společně s ním najdete uvnitř rolády i nádivku z toustového chleba a pokrájená sušená rajčata naložená v oleji. Nejlépe bude chutnat s karlovarským knedlíkem.

    13 z 15

    Chřestová pizza

    Chřestová pizza

    Přidat chřest do salátu, k masu jako přílohu nebo ho jen tak uzobávat s dipem není nic neobvyklého, ale napadlo by vás přidat chřest na pizzu? Spolu s mozzarellou, šunkou, slaninou a krájenými rajčaty tvoří ideální kombinaci na obložení domácího pizza těsta.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli