Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda je plát těsta, který potřeme marmeládou, krémem a šlehačkou, poté srolujeme. Jsou i rolády nepečené, kynuté nebo obrácené, kdy se na plech rozprostře ovoce a na něj nalije těsto, upeče se a smotá.

Jednou z piškotových rolád, které si můžeme bez obav dopřát, je obrácená roláda s jablky. Toto ovoce je dostupné po celý rok, proto je tento moučník levný a jednoduchý. Poradíme vám s přípravou rolády tak, aby ji zvládl i naprostý začátečník.

Jak na přípravu obracené jablečné rolády

Na plech položíme pečicí papír, který jemně potřeme máslem.

  • Jablka očistíme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Rozložíme je na pečicí papír a posypeme cukrem, skořicí a rozinkami.
  • Ušleháme 4 žloutky a 2 lžíce cukru do jemné pěny. Přidáme 3 lžíce polohrubé mouky a 1/2 kypřícího prášku. Nakonec vmícháme sníh ze 4 bílků.
  • Těsto nalijeme rovnoměrně na jablka a uhladíme. Vložíme do horké trouby a pečeme na 180 °C, dokud těsto nezrůžoví.
  • Na upečenou roládu položíme papír a pomocí druhého plechu ji otočíme. Papír z jablek sloupneme a ještě horkou roládu smotáme.
  • Vychladlou roládu zasněžíme moučkovým cukrem a podáváme.

Pokud budete mít více času nebo čekáte návštěvu, můžete si připravit klasickou roládu s krémem nebo šlehačkou podle našeho videa:

Sladké drobečky

Piškot je těsto, kdy do žloutkové pěny přidáme ušlehaný sníh. Vyzkoušejte roládu z těsta, které připravíme z dobře ušlehaných vajec s cukrem (podle receptu výše), do kterých stěrkou vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Tato roláda je ještě rychlejší a rozdíl téměř nepoznáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více