Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky jsou oblíbeným pokrmem dětí i dospělých. Připravují se z mléka, vajec, mouky a soli, opékají se na pánvi a výsledkem jsou tenké placky, plněné marmeládou, čokoládou, krémem, tvarohem či zmrzlinou.

Palačinka na plechu je jeden z moderních trendů přípravy sladkých placek. Už nemusíme stát u pánve, otáčet jednu palačinku za druhou, zatímco nám ty hotové záhadně z talíře mizí. Zkusme si pro změnu připravit velkou palačinkovou roládu.

Jak připravit těsto na palačinku

Příprava je jednoduchá - množství mléka můžeme i odhadnout:

  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 celé vejce
  • špetka soli, popřípadě i cukru
  • větší špetka kypřicího prášku

Všechny ingredince prošleháme metlou, tyčovým mixérem nebo šlehačem. Těsto musí být dost tekuté a přitom husté tak, aby se jen líně roztékalo.

Jak upéct palačinky na plechu

Musíme počítat s tím, že palačinka nebude tenká, ale silná kolem 0,5 cm:

  • Troubu vyhřejeme na 200 °C a rošt umístíme do středu trouby.
  • Plech klasické velikosti vyložíme pečicím papírem, který potřeme olejem.
  • Na papír okamžitě vlijeme těsto a vložíme plech do horké trouby.
  • Těsto pečeme kolem 15 minut. Placka udělá bubliny, ale to nevadí.
  • Plech vyjmeme, až okraje těsta začnou červenat a povrch zlátnout.

Jak smotat palačinku, upečenou na plechu

Papír s těstem převrátíme na linku a papír sejmeme. Celý povrch plátu potřeme marmeládou, nutellou, ušlehaným tvarohem nebo oblíbeným smetanovým krémem. Plát od širší strany pevně svineme. Roládku rozkrájíme na řezy a ty přeložíme na podnos, kde je pocukrujeme nebo ozdobíme šlehačkou a ovocem. Další variantou velkých palačinek je jejich pečení přímo s ovocem. Po upečení je smotáme do rolád, čtverečky složíme do trojúhelníků nebo je necháme rovné jako sladkou pizzu. Roládu krájíme na řezy.

Pokud jste palačinky ještě nezkoušeli a chcete vidět, jak na ně připravit těsto, nechte se inspirovat naším videem:

 

Komentáře

Další tipy a triky