Palačinky pečené na plechu jsou trendem poslední doby: Ušetří nám spoustu práce
Palačinky jsou oblíbeným pokrmem dětí i dospělých. Připravují se z mléka, vajec, mouky a soli, opékají se na pánvi a výsledkem jsou tenké placky, plněné marmeládou, čokoládou, krémem, tvarohem či zmrzlinou.
Palačinka na plechu je jeden z moderních trendů přípravy sladkých placek. Už nemusíme stát u pánve, otáčet jednu palačinku za druhou, zatímco nám ty hotové záhadně z talíře mizí. Zkusme si pro změnu připravit velkou palačinkovou roládu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na palačinku
Příprava je jednoduchá - množství mléka můžeme i odhadnout:
- 300 ml mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 celé vejce
- špetka soli, popřípadě i cukru
- větší špetka kypřicího prášku
Všechny ingredince prošleháme metlou, tyčovým mixérem nebo šlehačem. Těsto musí být dost tekuté a přitom husté tak, aby se jen líně roztékalo.
Jak upéct palačinky na plechu
Musíme počítat s tím, že palačinka nebude tenká, ale silná kolem 0,5 cm:
- Troubu vyhřejeme na 200 °C a rošt umístíme do středu trouby.
- Plech klasické velikosti vyložíme pečicím papírem, který potřeme olejem.
- Na papír okamžitě vlijeme těsto a vložíme plech do horké trouby.
- Těsto pečeme kolem 15 minut. Placka udělá bubliny, ale to nevadí.
- Plech vyjmeme, až okraje těsta začnou červenat a povrch zlátnout.
Jak smotat palačinku, upečenou na plechu
Papír s těstem převrátíme na linku a papír sejmeme. Celý povrch plátu potřeme marmeládou, nutellou, ušlehaným tvarohem nebo oblíbeným smetanovým krémem. Plát od širší strany pevně svineme. Roládku rozkrájíme na řezy a ty přeložíme na podnos, kde je pocukrujeme nebo ozdobíme šlehačkou a ovocem. Další variantou velkých palačinek je jejich pečení přímo s ovocem. Po upečení je smotáme do rolád, čtverečky složíme do trojúhelníků nebo je necháme rovné jako sladkou pizzu. Roládu krájíme na řezy.
Pokud jste palačinky ještě nezkoušeli a chcete vidět, jak na ně připravit těsto, nechte se inspirovat naším videem:
Komentáře