Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci patří mezi klasické hospodské pochutiny k zahnání chutí při posezení s přáteli a známými. Jejich příprava je opravdu snadná a nejtěžší je vydržet alespoň pár dnů bez ujídání, než špekáčky natáhnou chuť láku.

Jakmile se vysloví to kouzelné slovo utopenci, většina lidí si vzpomene na jejich kombinaci s pivem, protože jsou součástí nabídky pochutin mnoha hospod od dřívějších časů až po současnost. Připravte si s námi ty nejlepší podle norem.

Jak připravit utopence podle ČSN

K přípravě základní dávky (1 kg) utopenců potřebujete 700 g špekáčků, 150 g oloupané cibule, 35 g sterilované papriky bez nálevu a 50 g sterilovaných okurek.

Na nálev si pak připravte 100 g vody, 50 g octa, 10 g cukru, nové koření, sůl, mletý pepř a bobkový list.

  1. Kvalitní špekáčky pečlivě oloupejte a opatrně podélně nakrojte tak, aby se daly naplnit a nerozpadly se. Sterilované okurky nakrájejte na kolečka a oloupanou cibuli nahrubo.
  2. Do vzniklých zářezů ve špekáčcích vložte pár koleček okurky, nudličku sterilované papriky a trošku pokrájené cibule.
  3. Takto připravené špekáčky vložte do vhodné a vyvařené sklenice se šroubovacím víčkem (té od okurek nebo jiné větší sklenice) a proložte je zbylou zeleninou, kterou jste nespotřebovali k plnění uzeniny.
  4. Svařte nálev na utopence z octa, cukru, koření, soli a vody. Jakmile vychladne, zalijte jím plněné špekáčky tak, aby byly kompletně celé ponořené.
  5. Sklenici s připravenými utopenci zavřete a uskladněte v chladu a temnu - nejlépe ve sklepě či v lednici. Vydržte alespoň pár dnů (nejméně však týden), aby uzenina přejala aroma i chuť nálevu a vy si tak mohli dokonale pochutnat.
  6. Utopence podávejte s pečivem - s rohlíky nebo několika krajíci chleba.

Tip: Při vkládání naplněných špekáčků do sklenice je můžete prokládat feferonkami, česnekem, ale také například kysaným zelím. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Ať už se rozhodnete pro klasické utopence, nebo pro nějakou specifickou obměnu, jednoznačně si pochutnáte - pokud vydržíte alespoň týden neujídat, budou utopenci lepší a lepší. S přípravou této lahůdky vám pomůže také náš názorný videorecept:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli