Hodně rychlá povidla

Suroviny

1 kg švestek
cukr
(Na přezrálé švestky cukr není potřeba, méně zralé-cca na 1kg švestek hrnek cukru. Jinak dochucení podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Vypeckované švestky si s trochou vody rozmixujeme na jemno.

  2. Dáme do hrnce nebo pánvičky s nepřilnavým povrchem, dle sladkosti švestek přidáme cukr (nejlepší jsou samozřejmě přezrálé).

  3. Necháme cca 2 hodiny vařit, občas promícháme. Výsledný efekt by měl být klasická konzistence povidel (jaké znáte např. z obchodu)

Poznámka od kuchařky

Zrychlený recept na povidla, chutnají opravdu stejně jako zavařená, rozmixování zrychlí dobu vaření.

Můžete přidat rum, já nedávala. Opravdu jsou lepší přezrálé švestky, já neměla, a povidla jsou i přes dost přidaného cukru kyselejší. Ale jsou výborná, zvlášť s lívancema:)

Povidla jsem dělala a použila ihned. Nemám proto žádné zkušenosti s dobou trvanlivosti. Ale pokud se dají do sklenic, zalijí rumem, měla by vydržet snad dlouho, ale jak říkám, opravdu si nejsem jistá, tak se omlouvám!!

Komentáře k receptu Hodně rychlá povidla

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    Díky za komentáře:-8 a omlouvám se za chybu:-( ve slově od loňska ne od lošska to je tak, když si to člověk nepřečte co napíše, ale polepším se. Ještě k těm povidlím, opravdu to chce nějaké řídké plastové síto, vařené ovoce pasíruji horké jde to lépe nalévám i s peckami a zbudou v sítu jen pecky. Sem tam nějaký červík nevidíme, vždyť protejny jsou zdravé;-):-D. Nepoužívám žádná zahušťovadla, jednou jsem to dala na jahodový džem, bylo to dost nakyslé a úplně to změní chuť ovoce;-(. Ta třešňová povidla jsou vynikající:-p např. na lívance na vdolky apod. :-)Já jsem také z Jižních Čech přímo z hlavní metropole:-D. Když budete potřebovat poradit ohledně povidel apod. klidně napište i na e-mail. jarinaDV1@centrum.cz

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    spagetka: :-D:-D To je v pohodě;-) jo,a jak se to vařilo,tak se to samo odpeckovalo, takže ty pecky byly až na dně.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    jarda Kadic: jardo, ale ta neregi na jejíž komentář reaguju, nepíše nic o pasírování. Nereaguju na recept, ale na komentík pode mnou, mrkni. Nebo blbě čtu?
    Jo počkej, už to vidím,, "po částech ručně pasíruju" aha, to jsem fakt nedočetla, pardon:-8

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    spagetka: Vždyť pak s peckami nejsou,když se po uvaření pasírují;-) Takhle je dělala moje teta v jižních Čechách.Vařila je i s peckami,pak propasírovala.:yes: A alespoň jsme neviděli žádného červíka:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jarka D.: neumím si představit použití povidel s peckami :-O:-O

    Odpovědět

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    Martina: Jestli mohu po tak dlouhé době, ještě poradit "NIC NEUCHVÁTAT":-O. 5kg zralých švestek dáme do většího hrnce, přidáme 0,60kg cukru, celý sáček celé skořice, celý sáček badyánu v celku ten zavážeme do uzlíčku, abyse nerozdrobil - zůstaly by tam kousky. Promícháme a necháme do druhého dne. Druhý den dáme na sporák rozvařit, stáhneme na minimum, přikryjeme a 4 - 5hodin si toho nevšímáme. NEMÍCHAT!, jakmile jednou míchnete začnou se přichytávat ke dnu. Po této době si dáme nějakou hlubší nádobu do dřezu, řidší sítko a po částech ručně pasírujeme, až do spotřebování. (Švestky nevypeckuji, povidla jsou chutnější). Dále si dám kastrol s nepřilnavým vnitřkem, nejlépe keramickým (mám ho od loška a velice se osvědčil. Švestkový protlak dávám po malých dávkách a vařím do zhoustnutí (dlouho to netrvá), přidám trochu rumu, ještě trochu promíchám, naliji do čistých suchých skleniček, zaliji dvěmi lžičkami rumu horké zavíčkuji otočím na 5minut dnem vzhůru otočím zpět a pokračuji do spotřebování protlaku. Zdá se Vám to možná trochu zdlouhavé, ale nebudete litovat:-!:-:-p:-p:- Tento postup dělám i s třešněmi (mám tmavé srdcovky) TY JSOU ÚPLNĚ ÚŽASNÉ:-!:-p:-p

    Odpovědět

  • Jířa Jířa(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    nevydržela jsem a jednu malou skleničku povidel jsem otevřela, chuťově výborná, ale mohla jsem je tam ještě chvilku nechat. Nic jsem nezavářela a sklenička byla přichycená. Ještě se Vás všech zeptám. Někde jsem četla, že řidký džem se před použítím dá zahustit solamylem. Myslíte, že by šla i tato povidla? Mám obavu, když je budu dávat třeba na koláče, že budou ztékat. Přeji hezký den :-)

    Odpovědět

  • Bublais Bublais (autor receptu)

    spagetka: Fakt ne. Já nejsem v tomhle moc zkušená, je mi 23 let:-) a to se člověk s povidlama moc nesetká. Resp. holka z paneláku;-)

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Jířa:dnes jsem si ze zahrady prinesla 12 kg švestek a jdu je zavařovat. Váhám který z těchto všech receptů mám použít,protože povidla budu dělat poprvé, po přečtení Vaší reakce jak dopadly u Vás, jdu vyzkoušet tento způsob,tak jsem zvědavá zda-li vše dopadne také dobře :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bublais: Fákt jsi to nevěděla? Já při vyklízení pozůstalosti po manželově mamince našla roku 2005 ve sklepě povidla, marmelády a džemy s nálepkou roku 1977 a můžu tě ujistit, že jen zcukernatěla, toť vše ;-). Musela jsem je tedy rozdat,protože muž je diabetik...

    Odpovědět

  • Bublais Bublais (autor receptu)

    Děkuji za ponaučení, já opravdu nejdem profík;-) Ani jsem netušila, že ta povidla vydrží tak dlouho..:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bublais:povidla, džemy, marmelády se přece dál nezavařují, už jsou uvařené ;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Bublais: asi jsem to prve napsala dost neomaleně, ale nemyslela jsem to ve zlém. Já jen nechápala, v čem je ta vyjímečnost. A jen na okraj - povidla nikdy nezavařuji, ani neznám nikoho, kdo by je zavařoval - a přesto vvydrží několik let, aniž by plesnivěly. A nakonec je možná dobré, že je tady recept i na takhle malé množství a může si je udělat kdokoliv.;-)

    Odpovědět

  • Bublais Bublais (autor receptu)

    Jířa: Tak to jsem moc ráda, pokud potřebujete povidla uchovat, tomu zavaření by jste se opravdu zřejmě nevyhla. Tak jsem ráda:)

    Odpovědět

  • Jířa Jířa(neregistrovaná)

    Dobrý den všem,
    tak Vás jdu seznámit jak dopadla povidla. Švestky jsem rozmixovala bez přidání vody a šlo to lehce. Na 2kg švestek jsem dala 2 hrníčky cukru krystala a přidala 0,5 dl octa. Dala vařit a občas promíchala. Nic se nepřipalovalo, ale musela jsem je vařit 3,5 hod., protože po 2 hod. byla stále řídká jako polévka. Ještě teplé nandala do sklenic, zavíčkovala, otočila dnem nahoru, zabalila do deky a nechala do rána. Tak uvidím co to udělá. Dneska ve sklenici vypadají moc dobře a chuťově bala také dobrá. :-p:-):-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: povidla povidla recept vaření povidel jak zahustit povidla čím zahustit povidla recept na povidla třešňová povidla recept povidla čim zahustit marmeladu řidká povidla jak zahustit řídkou marmeládu rychla hruskova povidla čím zahustit řídká povidla recepty povidla zařízení na vaření povidel třešňová marmeláda s peckami recepty z povidel povidla a zdraví čím zahustit švestková povidla jak se vaři povidla