Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesné vločky se vyrábí rozdrcením ovesných zrn. Vločky jsou lehce stravitelné a plné živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Řadí se mezi zdravé potraviny, jsou skvělým zdrojem energie a dodávají tělu pocit sytosti.

Ovesné vločky byly v minulosti pokrmem pro miminka nebo se jimi zahušťovaly polévky. V poslední době se konzumace vloček výrazně navýšila - díky celosvětové osvětě každý ví o jejich zdravých účincích a pozitivnímu vlivu na lidský organismus.

1/14

    1 z 14

    Flameri z ovesných vloček s ovocem

    Flameri z ovesných vloček s ovocem

    Výborný a zdravý dezert připravíme uvařením ovesných vloček, které předem necháme nabobtnat v mléce. Uvařenou kaši rozdělíme na díly, které dochutíme podle libosti - část smícháme s čokoládou, část s rozmačkaným ovocem nebo s jogurtem, se skořicí či vanilkou. Ochucenou kaši navrstvíme do sklenic a ozdobíme.

    2 z 14

    Chléb z ovesných vloček

    Chléb z ovesných vloček

    Vločkový chléb je zdravou alternativou klasického chleba. Je připravený z vloček, tvarohu, vajec a vody. I když se nejedná o klasické pečivo, přesto ho lze po opečení krájet na krajíce, mazat pomazánkami, obkládat šunkou, sýrem a zeleninou. Vločkový chleba bude chtít každý ochutnat, proto ho připravíme více.

    3 z 14

    Kadlíkova vločková polévka

    Kadlíkova vločková polévka

    Polévka je grunt a v případě husté polévky, ve které stojí lžíce, to platí dvojnásob. Nezáleží na tom, jakou zeleninu použijeme - třeba mrkev, celer, petržel, kedlubnu, květák i jinou. Zeleninu orestujeme na cibulce, povaříme spolu s vločkami a když změkne, umixujeme ji dohladka. Zředíme podle potřeby a dochutíme.

    4 z 14

    Datlové placičky z ovesných vloček

    Datlové placičky z ovesných vloček

    Datle a vločky jsou po spojení chutnou dobrotou plnou energie, která je daleko zdravější než klasické máslové sušenky s cukrem a bílou moukou. Rozmixované datle spojíme s jemnými vločkami, sladidlem, vejcem a práškem do pečiva. Placičky se hodí k svačince pro děti, ale i pro celou rodinu na dlouhý výlet.

    5 z 14

    Karbanátky z ovesných vloček

    Karbanátky z ovesných vloček

    Ovesné vločky vegetariánům nahrazují maso - ale i masožravci si je rádi dopřejí, pokud jsou upravené jako karbanátky s česnekem, majoránkou, popřípadě i s trochou mletého masa. Vločky předem namočíme a po nabobtnání je zpracujeme s vejcem a kořením do směsi, ze které tvarujeme karbanátky a smažíme je na oleji.

    6 z 14

    Gulášová polévka z hlívy s ovesnými vločkami

    Gulášová polévka z hlívy s ovesnými vločkami

    Výživnou a sytou polévku i pro tvrdé muže připravíme z osmažené cibulky (popřípadě i slaniny), mleté papriky, ovesných vloček, brambor, česneku a koření. Polévku dochutíme jako gulášovou a její hustotu upravíme přidáním vloček nebo vody. Výhodou je, že ji nemusíme zahušťovat - vločky se o to postarají.

    7 z 14

    Lívance s cuketou a ovesnými vločkami

    Lívance s cuketou a ovesnými vločkami

    Sladké i slané lívanečky připravíme z řídkého kynutého těsta, které smícháme s nastrouhanou cuketou nebo mrkví a zahustíme ovesnými vločkami, které necháme nasáknout tekutinou - pokud je řídké, přisypeme vločky nebo mouku. Na pánvi smažíme lívance, které podáváme buď se skořicovým cukrem nebo se slaným dipem.

    8 z 14

    Rýžovo-vločkové knedlíčky

    Rýžovo-vločkové knedlíčky

    Naprosto úžasné knedlíčky jsou spojením kulatozrnné rýže, uvařené v mléce, a ovesných vloček. Směs zahustíme vločkovou nebo rýžovou moukou a dochutíme ji sladidlem a citrónovou kůrou. Vytvoříme kulaté knedlíčky nebo noky, které uvaříme v mírně osolené vodě. Na talíři knedlíčky přelijeme rozvařeným ovocem.

    9 z 14

    "Mozeček" z ovesných vloček, bylinek a slaniny

    "Mozeček" z ovesných vloček, bylinek a slaniny

    Květák v mozečku můžeme lehce nahradit ovesnými vločkami. Na másle nebo na sádle orestujeme cibulku, popřípadě i anglickou slaninu. Přisypeme vločky, opečeme je, zalijeme vývarem a vaříme, dokud se tekutina nevsákne. Pak přimícháme rozšlehaná vejce a nasekané zelené bylinky a mícháme, dokud se vejce nesrazí.

    11 z 14

    Vločková sekaná

    Vločková sekaná

    Sekaná patří mezi nejoblíbenější česká jídla - známe ji v mnoha obměnách s použitím různých surovin. Zkusme pro jednou vynechat tradiční strouhanku a zahustit směs na sekanou jemnými ovesnými vločkami. Řezy sekané jsou jemné a měkkoučké, s krásně propečenou kůrkou.

    12 z 14

    Vločkovo-tvarohový dort

    Vločkovo-tvarohový dort

    Vločkový dort je příjemnou změnou pro všechny, komu už připadá piškot příliš všední. Těsto připravíme ušleháním všech ingrediencí do vláčné hmoty, kterou navrstvíme do dortové formy a upečeme. Po vychladnutí potřeme dort šlehaným tvarohem s cukrem, posypeme ovocem a zalijeme ovocným želé.

    13 z 14

    Ovesná kaše s brynzou

    Ovesná kaše s brynzou

    Ovesná kaše nemusí být jen sladká. Pokud chceme přinutit muže, aby ji jedl k snídani, rozhodně zvolí variantu s brynzou, se sýrem, s kousky šunky nebo opečenou slaninou a zelenými bylinkami - petrželkou, pažitkou, koprem. Pražená semínka slunečnice, dýně nebo sezamu kaši příjemně dochutí.

    14 z 14

    Ovesné muffiny s banánem a čokoládou

    Ovesné muffiny s banánem a čokoládou

    Krásné malé dortíky zaujmou na první pohled děti i dospělé. Uvnitř papírových košíčků se skrývá těsto z vloček, banánů, vajec, sladidla nebo medu a kypřicího prášku, které rozmixujeme do hladka, naklademe lžicí do košíčků a upečeme. Po vychladnutí je ozdobíme podle své fantazie.

1/14

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli