Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzim je tu a s ním i sklizeň dýní. Tentokrát přinášíme recept na smetanovou dýňovou polévku, která nejen skvěle chutná, ale také vypadá krásně na talíři. A pokud si trochu pohrajete se servírováním, dostane polévka dokonce slavnostní nádech.

Máte doma sklizenou dýni a přemýšlíte, který recept si zvolit? Zkuste osvědčený recept na dýňovou polévku se smetanou, která vás pořádně zasytí, je rychlá na přípravu a potřebujete na ni jen pár surovin, které máte nejspíš doma. A pokud vám nějaká surovina náhodou chybí (kromě dýně samozřejmě), tak na dýňové polévce je skvělé, že ji můžete podle svých představ upravovat. Dýně typu hokkaido se nemusí loupat, což vám ušetří práci i čas. 

Jak uvařit dýňovou polévku

Na 4 porce dýňové polévky budete potřebovat 1 středně velkou hokkaido dýni, 125 g másla, 1 cibuli, 200 ml smetany na vaření, půl litru vývaru (případně vody), trochu soli, případně dýňová semínka na ozdobu.

  1. Očištěnou a vydlabanou dýni nakrájejte na menší kousky, cibuli nasekejte najemno.
  2. V hrnci nechte rozpustit máslo a osmažte na něm cibuli dozlatova. Poté k ní přidejte dýni a krátce ji orestujte.
  3. Do hrnce přilijte vývar a polévku dosolte
  4. Tip 1: Zeleninový nebo masový vývar dá polévce plnější chuť i více živin, pokud ale zrovna nemáte žádný po ruce, stačí přidat vodu a použít k dochucení pepř a jiné koření (skvěle se hodí např. kurkuma).
  5. Polévku vařte do změknutí dýně, potrvá to cca 20 minut.
  6. Tip 2: Pokud se chcete pojistit proti bacilům, přidejte do polévky 2–3 stroužky rozmačkaného česneku.
  7. Na konci vaření přilijte do polévky smetanu a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
  8. Při servírování do polévky přidejte dýňová semínka opražená na másle.

Polévku můžete podávat i s nastrouhaným parmezánem nebo s opečeným chlebem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky