Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kontaktní gril je šikovný kuchyňský pomocník, který plnohodnotně nahradí zahradní gril. Jeho základem jsou grilovací desky, mezi které se vkládají různé potraviny. Teplo z obou stran zajistí rovnoměrné propečení.

Kontaktní gril se používá v kuchyni, na balkóně, zahradě i na dovolené. Díky němu můžeme připravovat pokrmy na stole (třeba tousty) a hned je servírovat. Na rozdíl od venkovního grilu je jídlo rychle a jednoduše připravené - bez ohně a bez sazí.

Jaké jsou výhody kontaktních grilů

Kontaktní grily opékají potraviny mezi dvěma deskami - desky jsou rovné, vlnité nebo mřížkované. Pro přípravu masa se používají vlnité desky, které zabraňují stlačení a dušení plátků ve vlastní šťávě. Pro opékání zeleniny a ovoce jsou vhodnější rovné desky, které zaručí rovnoměrné zbarvení jednotlivých potravin. Dražší grily můžeme rozevřít a desky použít pro pečení surovin zespodu jako na pánvi - toho využijeme například při opékání topinek, omelet nebo tortill. Před grilováním je vhodnější desky potřít olejem, aby se na nich grilované jídlo nepřipalovalo.
 

Jaké jsou typy kontaktních grilů

Grily rozdělujeme podle velikosti a určení:

  • Elektrický kontaktní gril s regulací je určen pro opékání většího i menšího množství masa, ryb, ovoce, zeleniny a sýrů.
  • Sendvičovač neboli toustovač je přístroj pro přípravu sendvičů, toustů, topinek, tortill, vaflí, omelet, ale i masa a zeleniny.
  • Vaflovač je samostatný přístroj pro přípravu vaflí, ale někdy je součástí sendvičovače jako nástavec se zvýšenými okraji.

Jak udržovat kontaktní gril čistý

Grilovací desky jsou vyrobeny z nepřilnavých materiálů - z litiny, teflonu nebo keramiky. Desky stačí otřít houbičkou se saponátem a papírovou utěrkou. Větší a dražší grily disponují odnímatelnými deskami, které můžeme omýt v dřezu horkou vodou, některé lze dokonce mýt v myčce. Na neočištěný gril se totiž postupně napaluje tuk a šťáva a údržba takových grilů je pak velmi nesnadná. Někdy je vhodnější položit na spodní desku pečicí papír nebo grilovací podložku.

Pokud jsme vlastníky zahradního grilu a změníme plány, protože se venku udělalo hezky, můžeme si připravit marinovanou krkovičku na grilu podle videa:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli