Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je oblíbenou zásobárnou zelených natí, využijeme ji od jara do podzimu přímo ze zahrady, ale skvělá je i v zimě při pěstování na parapetu. Pokud máte trsy pažitky na zahradě, můžete si je tentokrát připravit na zimu a pak postupně rychlit z vlastních zásob.

V průběhu sezony máme natí na zahrádce habaděj, ani je nestíháme spotřebovat. Přebytky se dají jednoduše mrazit nebo také usušit, v zimě je budeme mít jednoduše stále po ruce. Oblíbenou možností je také rychlení rostlin vysazených v květináčích pro sklizeň čerstvé natě. Právě pěstování pažitky za oknem je velmi snadné a populární.

Příprava pažitky k rychlení

Pažitku je potřeba na rychlení včas připravit, ale vůbec to neznamená dát ji v říjnu do květináče a rovnou přestěhovat za okno. Právě naopak. Poradíme, jak správně postupovat.

  • Pažitku, kterou plánujete k zimnímu rychlení, již od konce léta zbytečně neseřezávejte, aby se nevyčerpávala opakovaným dorůstáním.
  • Před příchodem mrazivého počasí (tedy v průběhu října až listopadu) vyryjte několik pěkných trsů ze záhonu. Pokud některé okrajové cibulky při vyrývání poškodíte, odstraňte je. 
  • Trsy je možné dát rovnou do květináčů a doplnit je zeminou, ale protože mrazivé počasí květináče snadno poškodí, vhodnější je trsy pažitky nechat volně položené na záhonech nebo uložené ve sklenících či fóliovnících. Podstatným účelem je, aby rostliny oschly a přemrzly, přitom ale nezůstaly nedostupné v zamrzlé zemině. 
  • Tip: Pažitku k rychlení sice můžete odebírat přímo ze záhonů, ale podmínkou je příznivé počasí a rozmrzlá půda.
  • Mrazivému počasí (teplotě pod bodem mrazu) by měly být trsy vystavené nejméně 2–3 dny. Pak jim dopřejte alespoň měsíc klidu, až poté můžete postupně začít s rychlením. 

Jak rychlit pažitku

Na rychlení a pěstování pažitky za oknem není nic složitého.

  • Rychlení provádějte postupně od začátku zimy až do předjaří. Nedávejte všechny připravené květináče na okenní parapet naráz, ale postupně, aby vám sklizeň pokryla delší časové období
  • Začátek rychlení nastartujte vložením květináče s trsem pažitky do vodní lázně s teplotou 30 °C.
  • Poté již dejte květináč na okenní parapet, ideální teplota pro rychlení pažitky je cca 15–22 °C. Pažitka potřebuje vláhu do podmisky a světlo - vhodnější je rozptýlené světlo než prudké slunce.
  • Asi za měsíc nať vyroste do výšky přibližně 10 cm a tehdy pažitku můžete začít seřezávat. Sklizeň může být opakovaná, ale jakmile již přestane pažitka dorůstat, přeneste ji do chladna.
  • Použité trsy na jaře, jakmile počasí dovolí, vraťte znovu do záhonů.

Nať pažitky se v naší kuchyni určitě neztratí, využijeme ji především do pomazánek a polévek, zdobíme jí namazané krajíce i usmažená vajíčka nebo vaječné omelety. Nevystavujeme nať zbytečně ohřívání, abychom zachovali co nejvíce cenných vitamínů.

Můžeme doporučit výbornou polévku s krupicí a vejcem, kterou si snadno uvaříte podle následujícího videa. Porce na talířích nezapomeňte ozdobit nadrobno nakrájenou pažitkou.

Zdroj informací: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Jan Prášil - Zahrádkář 2014

Komentáře

Další tipy a triky