Proč mít v kuchyni špejle? Tenké dřevěné tyčinky jsou užitečným pomocníkem
Špejle jsou tenké dlouhé tyčinky ze dřeva nebo bambusu, které se používají nejen v kreativních činnostech, ale také v kuchyni při vaření a pečení. Tyčinky jsou krátké (párátka), delší (napichovátka) a dlouhé (špízy).
Špejle patří mezi základní kuchyňské pomůcky. Moderní doba s sebou nese výhody moderních materiálů, jako je plast a kov, ale dřevo je univerzální a má velkou výhodu - po použití špejle prostě vyhodíme, aniž bychom je museli mýt a skladovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
K čemu v kuchyni slouží špejle
Je to neuvěřitelné, jaké využití má taková jednoduchá věc:
- Tenké špejle (kulatá párátka) jsou nepostradatelné při čištění zubů po jídle.
- Zkoušku propečenosti těsta provádíme zapíchnutím špejle do moučníku.
- Špejle využijeme při špejlování jitrnic, jelit a tlačenek při tradičních zabíjačkách.
- Na dlouhé špejle napichujeme kousky jídla a připravujeme z nich špízy.
- Krátké špejle zapíchneme do jednohubek, aby se při jídle nerozpadly.
- Dortová lízátka jsou kuličky z těsta na špejli, které namočíme do polevy.
- Špejlemi zajistíme závitky a rolky z masa a zeleniny, aby se nerozmotávaly.
- Tradiční kebab jsou šištičky mletého masa, tvarované přímo na špejli.
- Špejle vložíme do koleček horkého karamelu či cukru - získáme lízátka.
- Dlouhou špejlí propíchneme několikapatrový dort, aby se nezbortil.
- Pomocí špejle udržíme do šneka smotaný tvar bílé klobásy při smažení.
Víte, jak ze špejlí a kousků potravin připravit kuřecí špízy s klobásou? Pro inspiraci se můžete podívat na naše video:
Komentáře