Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špejle jsou tenké dlouhé tyčinky ze dřeva nebo bambusu, které se používají nejen v kreativních činnostech, ale také v kuchyni při vaření a pečení. Tyčinky jsou krátké (párátka), delší (napichovátka) a dlouhé (špízy).

Špejle patří mezi základní kuchyňské pomůcky. Moderní doba s sebou nese výhody moderních materiálů, jako je plast a kov, ale dřevo je univerzální a má velkou výhodu - po použití špejle prostě vyhodíme, aniž bychom je museli mýt a skladovat.

K čemu v kuchyni slouží špejle

Je to neuvěřitelné, jaké využití má taková jednoduchá věc:

  • Tenké špejle (kulatá párátka) jsou nepostradatelné při čištění zubů po jídle.
  • Zkoušku propečenosti těsta provádíme zapíchnutím špejle do moučníku.
  • Špejle využijeme při špejlování jitrnic, jelit a tlačenek při tradičních zabíjačkách.
  • Na dlouhé špejle napichujeme kousky jídla a připravujeme z nich špízy.
  • Krátké špejle zapíchneme do jednohubek, aby se při jídle nerozpadly.
  • Dortová lízátka jsou kuličky z těsta na špejli, které namočíme do polevy.
  • Špejlemi zajistíme závitky a rolky z masa a zeleniny, aby se nerozmotávaly.
  • Tradiční kebab jsou šištičky mletého masa, tvarované přímo na špejli.
  • Špejle vložíme do koleček horkého karamelu či cukru - získáme lízátka.
  • Dlouhou špejlí propíchneme několikapatrový dort, aby se nezbortil.
  • Pomocí špejle udržíme do šneka smotaný tvar bílé klobásy při smažení.

Víte, jak ze špejlí a kousků potravin připravit kuřecí špízy s klobásou? Pro inspiraci se můžete podívat na naše video:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli