Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Když se řekne pečené selátko, vybavím si hostinu z pohádky, kde má sele v tlamě jablko. Málokdo z nás ale disponuje takovou troubou, aby si celé sele mohl upéct. Ale když ho rozporcujeme, můžeme ho upéct rozdělené na větší části.
Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle pečené maso by bylo tuhé a vysušené. Můžeme koupit také zauzené selátko, které budeme péct kratší dobu.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct sele
Nejdříve musíme zjistit, kolik masa se nám do trouby vejde. Proto si zkusíme nanečisto poskládat části selete na pekáč nebo plech.
- Naporcované sele můžeme naložit přes noc do marinády, aby bylo maso ještě šťavnatější.
- Maso pořádně osolíme, posypeme kmínem a naskládáme na plech. Podlijeme vodou a přikryjeme poklicí nebo alobalem.
- Pečeme pozvolna, na 130 °C zhruba 5 hodin, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti. Poslední hodinu pečeme odkryté na 160–180 °C aby sele chytlo zlatavou barvičku a křupavou kůrčičku.
- Během pečení přeléváme výpekem.
Když neseženete selátko, můžete upéct alespoň vepřová kolena, se kterými sklidíte také velký úspěch. Kdo by totiž odolal dozlatova vypečenému a křupavému kolínku. Náš videorecept poradí, jak na to.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 3 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Vepřová panenka musí být upečená tak akorát. Naučte se to podle videonávodu
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře