Proč prosévat moučkový cukr. Vzpomínáme, jak nás to učily naše babičky
Moučkový cukr má v naší kuchyni své důležité místo, neslouží jen k posypávání moučníků, ale také patří do některých těst, dezertů a krémů. Víte, že i tento cukr, stejně jako mouku, můžete prosévat? V následujících řádcích vám vysvětlíme, jaký to má smysl.
Naše babičky si s některými postupy více "vyhrály" než my, a zrovna prosévání moučkového cukru patří mezi takové. Moučkový cukr, zvlášť pokud ho déle nepoužijeme, má tendenci hrudkovatět. Nikdy by neměl být uložený ani v mírně vlhkém prostředí, hrudkám bychom se pak nevyhnuli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč prosévat moučkový cukr
Prosévání znamená jen krátké zdržení, a zvlášť v některých situacích se vyplatí. Navíc některé recepty prosévání doporučují.
- Atraktivnější vzhled hotových moučníků a dezertů: V první řadě můžete cukr prosévat přímo na moučníky - jednoduše je takto posypete.
- Hladší těsto bez hrudek: Při prosévání se z cukru odstraní všechny hrudky, které by jinak mohly zhoršit správnou konzistenci těst. Cukr se snáze promíchá s ostatními surovinami v těstě, nebudou vznikat zbytečné žmolky nebo hrudky.
- Moučník bez hrudek: Předejdete tomu, aby hrudky zapříčinily horší strukturu hotového moučníku nebo dezertu.
- Hladký krém i poleva: Stejně jako těsto, tak se i krémy a polevy lépe promíchají, šlehání půjde snáze a rychleji, nezůstanou v nich zbytečné hrudky zapříčiněné cukrem.
- Chutnější dezerty: Výsledná chuť je lepší a jemnější, protože v krémech a polevách nezůstanou zbytečné hrudky a krystalky, cukr také bude lépe rozložený v celém objemu.
- Větší objem těst a krémů: Díky prosévání má cukr nadýchanější objem, což se projeví zlepšením kyprosti některých těst (zejména piškotových a třených) i nadýchanější konzistencí krémů.
- Zbavení případných příměsí: Na sítku zůstane vše, co by v cukru být nemělo.
- Snadnější odměřování: S prosátým cukrem se lépe pracuje, snáze se odměřuje.
Stručně řečeno, díky prosévání budou lepší vaše těsta, krémy i polevy, tím pádem i hotové moučníky a dezerty. Když na ně ještě na závěr dáte jemnou a vzdušnou posypku z prosátého cukru, budou vypadat a chutnat naprosto dokonale, třeba jako buchty z našeho videoreceptu.
Komentáře