Proč se srazí krém z mascarpone? Poradíme, na co si dát pozor i jak krém napravit
Mascarpone je italský krémový sýr, který má jemně nasládlou chuť - proto jej využíváme jako náplň do dezertů, dortů, pohárů i palačinek. Krémy z mascarpone jsou populární především kvůli své lehčí a svěžejší chuti oproti máslovým krémům.
Mascarpone je neodmyslitelně spojováno s oblíbeným italským dezertem tiramisu, ale jeho využití v kuchyni je mnohem širší. Samo o sobě má hutnější konzistenci, proto se téměř vždy kombinuje s ušlehanou smetanou, která se postará o fantasticky nadýchaný krém. Příprava je snadná, avšak je třeba dodržet několik zásadních pravidel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se srazí krém z mascarpone
I když má mascarpone vysoký obsah tuku, je citlivé na teplotu a přešlehání, které může vést až k jeho sražení. Sražený krém obsahuje malé hrudky, ztratí svou nadýchanost a často se objeví řidší tekutina. Na co si dát při přípravě pozor?
- Teplota surovin: Jak mascarpone, tak i smetana musí být dobře vychlazené. Z lednice je vyndáváme až těsně před šleháním. Pomůže také vychladit mísy a šlehací metly.
- Přešlehání: Ke sražení krému často dojde právě kvůli přešlehání. Tuk se poté oddělí a vytvoří hrudky. Mascarpone je dobré zpracovat jemně pouze ruční metličkou či stěrkou. Smetanu vyšleháme do polotuhé konzistence a opatrně vmícháme stěrkou do mascarpone.
- Přidávání dalších surovin: Pozor musíme dát i na přidávání dalších surovin do krému, jako je třeba vanilka či likér, přidáváme je postupně a za stálého míchání, aby se krém nesrazil.
Jak napravit sražený krém
I zkušeným pekařům se občas stane, že se krém z mascarpone srazí. Není třeba ho však hned vyhazovat, dá se totiž lehce napravit:
- Misku se sraženým krémem opatrně nahřejeme nad párou a zlehka mícháme.
- Jakmile se hrudky rozpustí, odstavíme a necháme krém zcela vychladnout. Poté ho zkusíme opět krátce přešlehat.
- Podobně napravíme i samotnou přešlehanou šlehačku.
Vyzkoušejte zase trochu jinou přípravu výborného lehkého krému z mascarpone a šlehačky, kdy se všechny suroviny šlehají najednou. S postupem vám pomůže náš podrobný videonávod:
Komentáře