Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Top recepty

Ledový salát konzumujeme většinou v čerstvém stavu - hodí se na zdobení talířů s vařeným jídlem a používáme ho ve studené kuchyni. Je výborný do salátů - lahodný, svěží a křupavý. Pevné velké listy můžeme upravit i tepelně.

Ledový salát vytváří pěkné a robustní hlávky, proto potřebuje k růstu více prostoru. Výhodou je, že většinou dobře snáší horké počasí a není náchylný k vybíhání do květu. Okraje listů jsou mírně zkadeřené a mají lesklý, jakoby ledový povrch. Pěstují se různé odrůdy, světle i sytě zelené. 

Ledový salát v naší kuchyni

Salát obsahuje velký podíl vody a má nízkou energetickou hodnotu. Zlepšuje trávení, je močopudný a mírně projímavý. Snižuje nervové napětí a podporuje spánek. Nejlepší je čerstvý, konzumovaný co nejdříve po sklizni. Přidáváme ho do zeleninových salátů, může tvořit jejich hlavní část nebo jen menší podíl.

Chutné saláty osvěží i zasytí

Ledový salát kombinujeme především s plodovou zeleninou (rajčata, papriky, okurky), ale i s ředkvičkami, pórkem a cibulkou. Salát bude výživnější a sytější, když k němu přidáme uvařená vajíčka, na kostky nakrájené sýry a tepelně upravené maso (např. kuřecí, tuňák) nebo uzeniny. Chuť salátu ještě vylepší aromatické bylinky a rozmanité zálivky

Ozdobné listy se zkadeřenými okraji

Listy ledového salátu působí na talíři velmi atraktivně, zdobíme jimi uvařená jídla. Velmi dobře chutnají s různými řízky a karbanátky. Méně časté je využití listů k tepelné úpravě. Můžeme z nich vyzkoušet např. závitky. Velmi krátce je nejprve povaříme v páře nebo jen spaříme vroucí osolenou vodou. Listy díky tomu ztratí křehkost a získají lepší tvárnost. Poté do nich vložíme plátek tvrdého sýru, případně šunky, a uvařené vajíčko, stočíme, položíme do vymazaného pekáčku, omastíme a krátce zapečeme v troubě. 

Ledový salát patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které si během sezony snadno sami vypěstujeme na zahradě. Rostliny potřebují sice dostatek vláhy, ale zároveň je chráníme před přílišným zamokřením od kořenů - hrozí pak zahnívání hlávek, navíc vlhko přitahuje slimáky, kteří si na salátech velmi rádi pochutnávají.

Jak připravit oblíbené letní saláty, poradí náš další článek.

Tento tip je užitečný

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům