Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strojkové cukroví patří mezi druhy, které by na vánočním stole neměly chybět. Naše babičky ho pečou už po generace a možná jste se také vždy těšili právě na tyčinky, jejichž konce jsou namočené v čokoládě a které jsou slepené pikantní rybízovou marmeládou.

Možná právě na tento druh cukroví sbíráte odvahu. Třeba vás odrazuje, že nemáte strojek na maso, který byl běžnou součástí kuchyní našich babiček. Tyto obavy ale můžete pustit z hlavy – těsto je jednoduché na přípravu a cukroví si zvládnete případně udělat i bez strojku.

Jak na pudinkové strojkové

Základem tohoto cukroví je křehké těsto, do kterého přidáme větší množství pudinku v prášku – díky tomu je jemnější a chutí připomíná křehké sušenky. Požadované tvary, které se následně plní marmeládou, zvládnete se strojkem na maso, který vám ušetří práci. Pokud ho však nemáte, můžete těsto vložit do (plátěného) sáčku s širší zdobičkou a tvary vytlačit přímo na plech.

Pudinkové strojkové cukroví

Pojďte si s námi projít potřebné suroviny a jednoduchý postup. Na jednu dávku těsta budete potřebovat 600 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 7 sáčků vanilkového pudinkového prášku, 1/2 prášku do pečiva. Dále přidáte 2 vejce350 g másla (nebo jiného tuku na pečení). Na naplnění použijte libovolnou marmeládu a na ozdobení čokoládovou polevu.

  1. Nejprve si troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Dále do mísy prosejte mouku, moučkový cukr, pudinkový prášek a kypřicí prášek. Potom přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vejce, poté vypracujte hladké, vláčné těsto.
  3. Připravené těsto postupně vtlačujte do strojku s nástavcem na cukroví a tvořte dlouhé pásy. Ty pak na pracovní ploše nebo rovnou na plechu nakrájejte na menší obdélníčky, ideálně podobné velikosti.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 8–10 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
  5. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou. Výborná je rybízová, ale můžete volit dle vlastní chuti.
  6. Přistupte ke zdobení. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a každé slepené cukroví namočte jedním koncem do čokoládové polevy. Nechte ztuhnout na mřížce a cukroví je hotové.

Hotové cukroví uložte do nádoby vhodné na daný typ cukroví. Zajistěte, aby bylo v suchu, chladu a temnu. Až přijde ten správný čas, určitě si na něm pochutnáte.

Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky