Retro jahodový koktejl už nekupujeme v mléčném baru: Nápoj připravíme doma
Jahodový koktejl byl kdysi v nabídce každého mléčného baru. Hustý růžový nápoj se podával ve vysokých sklenicích z hutného skla spolu s barevným plastovým brčkem, v létě dokonce s plátkem jahody na ozdobu.
Sezóna jahod byla v minulosti obdobím plným sladkého červeného ovoce. Na růžový jahodový koktejl s brčkem jsme se těšili tak moc, až nám ho maminky raději začaly připravovat doma. Podmínkou byl výkonný mixér s velkou nádobou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jahodový koktejl
Naše maminky a babičky jej připravovaly ve dvou verzích, napodobíme je:
- Mléčný jahodový koktejl se připravuje z mléka, z várky očištěných a pokrájených jahod a trochy cukru. Obsah nádoby mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá pěna. Jako první je nutné odsát brčkem pěnu, pak sladký nápoj a nakonec i pecičky, které je škoda vyhodit - pamatujete?
- Mražený jahodový koktejl se připravuje podobně, s tím rozdílem, že do mléka nasypeme mražené jahody s trochou cukru a obsah nádoby promixujeme do hladkého nadýchaného krému. Bez brčka se ani v tomto případě neobejdeme - jinak budeme mít po vypití koktejlu růžové kníry.
Jak se liší koktejl z mlíčňáku od jahodového shaku
Retro koktejl byl jen jednoduchou směsí mléka a jahod, mnohdy se ani nesladil. Současné nápoje už při přípravě počítají s kysanými výrobky (jogurt, kysanka), s tuky ve formě smetany, se spoustou cukru a s aromaty, které by měly nahradit chybějící chuť a vůni sezónních jahod.
Na přípravu klasického jahodového koktejlu, v tomto případě ochuceného mátou, se můžete podívat v našem videu. Čerstvé jahody nahradí báječně jahody mražené:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře