Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový koktejl byl kdysi v nabídce každého mléčného baru. Hustý růžový nápoj se podával ve vysokých sklenicích z hutného skla spolu s barevným plastovým brčkem, v létě dokonce s plátkem jahody na ozdobu.

Sezóna jahod byla v minulosti obdobím plným sladkého červeného ovoce. Na růžový jahodový koktejl s brčkem jsme se těšili tak moc, až nám ho maminky raději začaly připravovat doma. Podmínkou byl výkonný mixér s velkou nádobou.

Jak připravit jahodový koktejl

Naše maminky a babičky jej připravovaly ve dvou verzích, napodobíme je:

  1. Mléčný jahodový koktejl se připravuje z mléka, z várky očištěných a pokrájených jahod a trochy cukru. Obsah nádoby mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá pěna. Jako první je nutné odsát brčkem pěnu, pak sladký nápoj a nakonec i pecičky, které je škoda vyhodit - pamatujete?
  2. Mražený jahodový koktejl se připravuje podobně, s tím rozdílem, že do mléka nasypeme mražené jahody s trochou cukru a obsah nádoby promixujeme do hladkého nadýchaného krému. Bez brčka se ani v tomto případě neobejdeme - jinak budeme mít po vypití koktejlu růžové kníry.

Jak se liší koktejl z mlíčňáku od jahodového shaku

Retro koktejl byl jen jednoduchou směsí mléka a jahod, mnohdy se ani nesladil. Současné nápoje už při přípravě počítají s kysanými výrobky (jogurt, kysanka), s tuky ve formě smetany, se spoustou cukru a s aromaty, které by měly nahradit chybějící chuť a vůni sezónních jahod.

Na přípravu klasického jahodového koktejlu, v tomto případě ochuceného mátou, se můžete podívat v našem videu. Čerstvé jahody nahradí báječně jahody mražené:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli