Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžová mouka se vyrábí umletím zrn různých druhů rýže. Mouka je přirozeně bezlepková, proto se hodí pro celiaky a nemocné lidi. Používá se stejně jako mouka pšeničná - do těst, jako zahušťovadlo a pojivo.

Rýžová mouka se nejčastěji používá v Asii. K dostání je mouka z lepivé a nelepivé rýže. Obě se používají k výrobě cukrovinek a placek, jako zahušťovadlo do omáček, polévek a masových kuliček. Mletá nelepivá rýže je součástí asijských kaší.

K čemu se používá rýžová mouka

Pokud si chceme ušetřit práci, koupíme mouku v supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou:

  • Rýžovou mouku použijeme stejně jako mouku pšeničnou - jen nesmíme zapomínat na její nasákavost. Hodí se do řidších těst na palačinky a do pudinků, k výrobě domácích rýžových nudlí a cukrovinek z ručně tvarovaného těsta.
  • Rýžová mouka je ideální k zahuštění omáček a polévek. V asijských pokrmech se používá místo škrobu, do obalovacích směsí při přípravě tempury a k pečení sušenek, koláčků štěstí a k výrobě malých kuliček nazývaných "mochi".
  • Rýžovou mouku smícháme s malým množstvím moučkového cukru a použijeme na posypání moučníků a cukrovinek, u kterých je nežádoucí, aby zvlhly a slepily se - například želatinové bonbóny, domácí lízátka a karamel.
  • Rýžová mouka neobsahuje lepek, proto ji využijeme všude tam, kam by patřila pšeničná mouka. Bohužel - chléb s ní neupečeme. Pro celiaky můžeme připravit koláče, bábovky, sušenky a snídaňové kaše nebo mouku použít k zahuštění.

Rýžová mouka se hodí pouze k tepelnému zpracování pokrmů. Má jemnou chuť a velmi dobrou stravitelnost, pro kterou se hodí i do prvních kaší nejmenších dětí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli