Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Tempura je těstíčko, které má zajímavou historii a setkáme se s ním v asijských bistrech a restauracích. Jsou v ní obalená sousta masa nebo zeleniny. Usmažené kousky mají křupavý povrch a bývají doplněné nudličkami bílé ředkve, která snižuje mastnotu, a ochucenou sójovou omáčkou.
Odkud je tempura
Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli misionáři do Japonska. Zde se receptura ujala, vylepšila a postupně rozšířila do dalších asijských zemí.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Jak připravit tempuru
Připravit tempuru v domácích podmínkách je snadné, jen musíme dodržet určitá pravidla.
- Vzhledem k tomu, že rýžovou mouku už seženeme, je její realizace opravdu snadná. Vystačíme ale i s hladkou moukou pšeničnou, doplnit ji můžeme lžící škrobu.
- Další důležitou ingrediencí je voda, nejlépe minerální perlivá. Důležitá je ledová teplota, která později ve spojení s horkým olejem teprve vytvoří správnou krustu. Teplotu vody můžeme dodržet vložením ledových kostek buď přímo před vmícháním mouky nebo zabalených v plastikovém obalu tak, aby těstíčko roztávající voda nenaředila.
Mohlo by vás zajímat
Příprava tempury
Na tempuru potřebujeme:
100 g mouky (rýžové nebo směs hladké pšeničné a škrobu), 200 ml vody, špetku soli. Někdo přidává 1 vejce, ale není nezbytné.
- K osolené mouce přilijeme ledovou minerálku a rozmícháme. Nemusíme být příliš důkladní, malé hrudky nehrají roli.
- Necháme chvíli odstát, udržujeme ledovou teplotu.
- Mezitím rozpálíme olej (originálně sójový) v hluboké pánvi (woku). Teplota oleje by měla být 190 °C.
- Sousta masa nebo zeleniny apod. namáčíme v těstíčku a rychle po částech smažíme.
- Odkládáme na ubrousek, abychom odsáli tuk.
Co vše můžeme v tempuře smažit
V tempuře nejčastěji smažíme kousky kuřecího, libového vepřového masa, kousky ryb, mořské plody, kousky zeleniny, houby apod. Tvrdé druhy zeleniny předem blanšírujeme, aby částečně změkly.
K pokrmům v tempuře podáváme sterilovanou nebo syrovou zeleninu a ochucenou omáčku. Často jsou kousky v tempuře součástí pikantní omáčky k rýži nebo nudlím.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 9 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
3 těstovinové saláty z tuňáka v konzervě: Ochutnejte barevné a syté saláty
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře