Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Zdroj: Pixabay-mamizaza

Tempura je těstíčko, které má zajímavou historii a setkáme se s ním v asijských bistrech a restauracích. Jsou v ní obalená sousta masa nebo zeleniny. Usmažené kousky mají křupavý povrch a bývají doplněné nudličkami bílé ředkve, která snižuje mastnotu, a ochucenou sójovou omáčkou.

Odkud je tempura

Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli misionáři do Japonska. Zde se receptura ujala, vylepšila a postupně rozšířila do dalších asijských zemí.

Asijská

Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…

Jak připravit tempuru

Připravit tempuru v domácích podmínkách je snadné, jen musíme dodržet určitá pravidla.

  • Vzhledem k tomu, že rýžovou mouku už seženeme, je její realizace opravdu snadná. Vystačíme ale i s hladkou moukou pšeničnou, doplnit ji můžeme lžící škrobu.
  • Další důležitou ingrediencí je voda, nejlépe minerální perlivá. Důležitá je ledová teplota, která později ve spojení s horkým olejem teprve vytvoří správnou krustu. Teplotu vody můžeme dodržet vložením ledových kostek buď přímo před vmícháním mouky nebo zabalených v plastikovém obalu tak, aby těstíčko roztávající voda nenaředila.

Příprava tempury

Na tempuru potřebujeme:

100 g mouky (rýžové nebo směs hladké pšeničné a škrobu), 200 ml vody, špetku soli. Někdo přidává 1 vejce, ale není nezbytné.

  • K osolené mouce přilijeme ledovou minerálku a rozmícháme. Nemusíme být příliš důkladní, malé hrudky nehrají roli.
  • Necháme chvíli odstát, udržujeme ledovou teplotu.
  • Mezitím rozpálíme olej (originálně sójový) v hluboké pánvi (woku). Teplota oleje by měla být 190 °C.
  • Sousta masa nebo zeleniny apod. namáčíme v těstíčku a rychle po částech smažíme.
  • Odkládáme na ubrousek, abychom odsáli tuk.

Co vše můžeme v tempuře smažit

V tempuře nejčastěji smažíme kousky kuřecího, libového vepřového masa, kousky ryb, mořské plody, kousky zeleniny, houby apod. Tvrdé druhy zeleniny předem blanšírujeme, aby částečně změkly.

K pokrmům v tempuře podáváme sterilovanou nebo syrovou zeleninu a ochucenou omáčku. Často jsou kousky v tempuře součástí pikantní omáčky k rýži nebo nudlím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více