Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti, neboli fánky, jsou tradičním velikonočním a masopustním smaženým cukrovím. Připravovaly se na velikonoční pondělí nejen pro koledníky, ale i jako dobrota k odpolednímu svátečnímu posezení.

Boží milosti jsou spojovány s Velikonocemi už po velmi dlouhou dobu, i když jejich obliba po bohatém svátečním hodování mírně poklesla - možná kvůli smažení v tuku nebo bohatému cukrovému poprašku. Lidé více vyznávají zdravější stravu.

Co jsou boží milosti

Smažené cukroví se připravovalo nejen na Velikonoce, ale při každé oslavě, svatbě, jarmarku nebo posvícení. Při jejich přípravě hospodyně nešetřily cukrem, proto se podávaly spíše v bohatých rodinách, kterým byla bohem dopřána "boží milost" - bohatství. Cukroví se v různých obdobách a pod různými jmény smažilo v mnoha zemích - v Polsku chruściki, ve Skandinávii klejne, v Norsku fattigmannandělská křídla ve Spojených státech. Podle tradice se boží milosti dávaly oráčům, když šli po svátcích poprvé na pole

Boží milosti za časů našich babiček

Hospodyně připravovaly boží milosti z těsta, na kterém nešetřily - proto v něm byla kvalitní bílá, jemně mletá pšeničná mouka, bílý cukr, máslo, žloutky, smetana, bílé víno nebo rum, díky kterému těsto při smažení nenasáklo tolik tukem. Z vyváleného plátu vykrajovaly různé tvary (obdélníčky, uprostřed několikrát prořízlé, ale také uzly, kytičky), které pak smažily na sádle a ještě horké obalovaly v moučkovém cukru. Boží milosti se při oslavách navlékaly na provázky jako zpestření dne pro děti nebo svatebčany.

Jak se připravují boží milosti dnes

Nebudeme si nalhávat, že jde o dietní cukroví, právě naopak je to kalorická bomba, kterou si však dopřejeme 1–2x v roce. Základní recept na boží milosti zůstal, změnily se některé ingredience a dochucovadla - vanilka, rum, citrónová kůra, skořice, muškátový oříšek, kardamom. Do těsta můžeme použít zakysanou smetanu nebo jogurt, díky kterým bude cukroví vláčné. Každý kousek se při smažení nafoukne - pokud tomu chceme zamezit, prořízneme je nožem ještě před smažením, na které použijeme olej místo sádla.

Chcete se dozvědět podrobnosti o přípravě velikonoční smažené dobroty? Na celý recept na boží milosti se můžete podívat zde.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli