Boží milosti naší babičky: Smažená pochoutka, obalená v cukru, byla znakem bohatství
Boží milosti, neboli fánky, jsou tradičním velikonočním a masopustním smaženým cukrovím. Připravovaly se na velikonoční pondělí nejen pro koledníky, ale i jako dobrota k odpolednímu svátečnímu posezení.
Boží milosti jsou spojovány s Velikonocemi už po velmi dlouhou dobu, i když jejich obliba po bohatém svátečním hodování mírně poklesla - možná kvůli smažení v tuku nebo bohatému cukrovému poprašku. Lidé více vyznávají zdravější stravu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co jsou boží milosti
Smažené cukroví se připravovalo nejen na Velikonoce, ale při každé oslavě, svatbě, jarmarku nebo posvícení. Při jejich přípravě hospodyně nešetřily cukrem, proto se podávaly spíše v bohatých rodinách, kterým byla bohem dopřána "boží milost" - bohatství. Cukroví se v různých obdobách a pod různými jmény smažilo v mnoha zemích - v Polsku chruściki, ve Skandinávii klejne, v Norsku fattigmann a andělská křídla ve Spojených státech. Podle tradice se boží milosti dávaly oráčům, když šli po svátcích poprvé na pole.
Boží milosti za časů našich babiček
Hospodyně připravovaly boží milosti z těsta, na kterém nešetřily - proto v něm byla kvalitní bílá, jemně mletá pšeničná mouka, bílý cukr, máslo, žloutky, smetana, bílé víno nebo rum, díky kterému těsto při smažení nenasáklo tolik tukem. Z vyváleného plátu vykrajovaly různé tvary (obdélníčky, uprostřed několikrát prořízlé, ale také uzly, kytičky), které pak smažily na sádle a ještě horké obalovaly v moučkovém cukru. Boží milosti se při oslavách navlékaly na provázky jako zpestření dne pro děti nebo svatebčany.
Jak se připravují boží milosti dnes
Nebudeme si nalhávat, že jde o dietní cukroví, právě naopak je to kalorická bomba, kterou si však dopřejeme 1–2x v roce. Základní recept na boží milosti zůstal, změnily se některé ingredience a dochucovadla - vanilka, rum, citrónová kůra, skořice, muškátový oříšek, kardamom. Do těsta můžeme použít zakysanou smetanu nebo jogurt, díky kterým bude cukroví vláčné. Každý kousek se při smažení nafoukne - pokud tomu chceme zamezit, prořízneme je nožem ještě před smažením, na které použijeme olej místo sádla.
Chcete se dozvědět podrobnosti o přípravě velikonoční smažené dobroty? Na celý recept na boží milosti se můžete podívat zde.
Komentáře