Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na zahradě dorůstají další a další okurky, které je potřeba zavařit. Pokud vás nebaví stále dokola vařit nálev k jejich zalití a hledáte jednoduché řešení, vyzkoušejte recept na milotické okurky bez vařeného nálevu. Tajemství úspěchu tkví ve správném množství surovin na každou sklenici.

Jaké okurky zavařit? Vždy jsou nejlepší ty právě sklizené, křupavé a čerstvé. Měly by být malé nebo střední velikosti, pevné a nepoškozené. Pokud jsou přerostlé a uvnitř mají měkký střed, k zavařování už nejsou vhodné. Recept na milotické okurky se výborně hodí k opakovanému a častému zavařování i menšího množství okurek, přesně tak to dělávaly i naše babičky.

Co dát na jednu sklenici okurek

Na jednu sklenici o objemu 720 ml potřebujete následující suroviny:

  • Podle receptu na milotické okurky si připravte 300 g okurek nakládaček, 1 silnější plátek cibule, 1 snítku kopru, 7 rovných lžiček cukru a 1 lžičku přípravku Deko (obsah sáčku dobře promíchejte) a 6 lžic octa.
  • Také můžete vyzkoušet osvědčenou kombinaci jiné naší čtenářky (viz komentář pod receptem): okurky, plátek cibule, kousek mrkve, kopr, 5 lžiček cukru nebo 5 koleček sacharinu, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžičku soli, 5 lžic octa, případně malý kousek feferonky.

Jak okurky zavařit

Postup je snadný a rychlý:

  1. Okurky dobře omyjte, kopr opláchněte a nechte okapat.
  2. Do sklenic narovnejte suroviny v tomto pořadí: okurky, kopr, cibule a další vrstva okurek.
  3. K zelenině přidejte cukr, Deko a ocet. Vše zalijte studenou vodou asi 1 cm pod víčko. 
  4. Hrdlo sklenice i víčko otřete dosucha a sklenici pevně uzavřete. Jde to nejlépe, když použijete sklenice se šroubovacími víčky. Víčka musí být bez poškození. 
  5. Připravené sklenice sterilujte v zavařovacím hrnci 20 minut při teplotě 85 °C, případně použijte obyčejný hrnec a utěrku.

Můžete se podívat na kompletní recept na milotické okurky do našeho receptáře, doporučujeme si přečíst i komentáře pod receptem, ve kterých se dozvíte další osvědčené rady a tipy našich uživatelů.

Možná se podobný recept předává i ve vaší rodině - budeme rádi, když nám své osvědčené tipy napíšete do komentáře pod článek.

Komentáře

Další tipy a triky