Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatba je úřední (někdy i církevní) spojení dvou zamilovaných lidí, kteří tím vstupují do společného života. Svatební hostina jsou jídla a nápoje, které se podávají na svatební hostině po právě proběhlé slavnostní události.

Svatba začíná pečením koláčů a koláčků pro sousedy, přátele a rodinné příslušníky, kteří nejsou pozváni na svatbu. Hostinu můžeme připravit ve vlastní režii, pověřit cateringovou firmu nebo si nechat udělat svatbu na klíč podle svých přání a požadavků. Záleží na počtu hostů a nároků na nejkrásnější den novomanželů.

1

Jak naplánovat svatební menu

Hostina je důležitou součástí svatby. Musíme brát ohled na kapacitu domácí kuchyně, na cenu služeb, ale i na roční období. Zvláštní pozornost věnujeme dětskému menu a předem zjistíme diabetická omezení členů rodiny. Složení jídel by mělo být vyvážené. Nepodáváme rajskou polévku, i kdyby ji nevěsta milovala.

2

Jaký předkrm zvolit na svatbu

Předkrm má za úkol zkrátit čekání na hlavní jídlo a nabudit chuťové buňky. Předkrm na 1–2 sousta tedy není příliš vhodný, protože se sní příliš rychle. Podáváme šunkové závitky, obložené kanapky, malé saláty, paštičky s bagetkou nebo uzené filé z lososa. V zimě přijdou vhod teplé předkrmy - zeleninové krémy nebo zapečené tousty.

3

Jaká je tradiční svatební polévka

Na svatební hostině se nejčastěji podává kuřecí, slepičí nebo hovězí polévka s játrovými knedlíčky, kterou se novomanželé navzájem krmí, aby si dokázali svou lásku a schopnost žít spolu jako "jedno tělo". Pokud na tradicích netrváme, volíme zeleninový krém, který se dá krásně ozdobit nebo vývar se zeleninou a s nudlemi či noky. 

4

Na čem si pochutnáme na svatbě

Hovězí svíčková, smažené řízky nebo knedlo-vepřo-zelo patří mezi tradiční svatební obědy. Připravit však můžeme i moderní menu - steaky, minutková masa, zvěřinu, lososa nebo různé masové kapsy, které doplňují hranolky či americké brambory. Vegetariánská svatba dává hostům příležitost ochutnat menu bez masa.

5

Jaké dezerty se hodí na svatbu

Kromě tradičních koláčků jsou nejvíce oblíbené malé zákusky. Umožňují totiž hostům ochutnat celou nabídku moučníků bez zanechávání zbytků. Podáváme moderní makronky a eclairs, klasické minizákusky (věnečky, větrníčky) a minidortíky, šlehačkové řezy s ovocem, plněné košíčky a cukroví se svatební tématikou.

6

Jak zvolit vhodný svatební dort

Každá svatba končí krájením dortu. Slavnostní moučník je připravený v barvách svatby, s oblíbenými příchutěmi a má jedno nebo více pater, které jsou ozdobeny krémem, potahovací hmotou, živými i jedlými květinami a svatebními dekoracemi. Dort tradičně krájí novomanželé a zbytky rozdávají do výslužkových krabiček.

7

Co připravit na svatební stoly

Při čekání na slavnostní oběd můžeme uzobávat z pohoštění, které se nechává na stolech po celou hostinu - svatební koláčky, minizákusky, chlebíčky, kanapky a jednohubky, slané krekry a chipsy. Připravíme sýrové a masové talířky, zeleninové a ovocné misky a nezapomeneme na vidličky a malé talířky, aby se mohl každý obsloužit.

8

Jak připravit svatební výslužky

Pro výslužky se používají papírové košíčky a krabičky, které naplníme koláčky, minizákusky a svatebním cukrovím. Na konci svatby můžeme nedotknuté chuťovky, cukrovinky a kousky svatebního dortu darovat odcházejícím svatebčanům. Výslužky jsou poděkováním hostům za účast a nepozvaným za projevená blahopřání.

9

Jaké nápoje podávat na svatbě

Nápoje by neměly na svatbě chybět. Mezi klasické patří káva, čaj, čistá a perlivá voda, džusy a ovocné limonády. K alkoholickým nápojům se řadí aperitiv ve formě šampaňského, pivo, červené a bílé víno, sladké likéry a destiláty, které jsou zároveň digestivem. Míchané koktejly jsou oblíbené hlavně mezi ženami.

10

Co je sladký a slaný svatební bar 

Velká svatba znamená větší množství jídla. Moderní oslava vyžaduje moderní přístup a tím jsou sladké a slané bary, na které umístíme většinu dobrot a které jsou na stolech stranou od hostů. Sladké bary se mohou pyšnit čokoládovými fontánami, slané bary zase sýrovými fondue. Bary mají obsluhu nebo se obsluhujeme sami.

Jednou z pochoutek, které můžeme podávat na svatební hostině jako předkrm, je paštika z kuřecích jater. Servírujeme ji v malých mističkách s opečenými krajíčky toustů a zdobíme ji brusinkami, ořechy a zelenými bylinkami. Na její přípravu se můžete podívat ve videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli