Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenka představuje velmi oblíbený produkt, který je výsledkem zabijačky. Její výroba nepatří mezi nejsnadnější činnosti, ovšem výsledek je natolik fenomenální, že nebudete litovat ani vteřiny strávené její přípravou.

Tlačenka je typickým výstupem domácích zabijaček. Společně s jelítky, jitrnicemi a ovarem (včetně polévky) tvoří hlavní pochoutky této události. A co to vlastně tlačenka je, z čeho se skládá a jak ji v kuchyni využít? To vám nyní prozradíme.

Co je to tlačenka a jaký je její obsah

Vepřová tlačenka představuje masný výrobek připravovaný v rámci zabijaček. Skládá se z vepřového masa a vnitřností, jako jsou játra, jazyk a srdce. Kousky masa a vnitřností se zalévají vývarem z vepřových nožiček a kůží, který po ztuhnutí vytvoří krásně pevný rosol. Chybět však nesmí ani koření v podobě soli, pepře, majoránky a česneku. Celá tato směs se následně plní do tlačenkových rukávů, ve kterých ztuhne.

Tip: Vepřová tlačenka se rozděluje na tlačenku světlou a tmavou (s přidanou krví). Setkat se můžete s tlačenkou drůbeží, bůčkovou, játrovou nebo například králičí.

Jak tlačenku využít v kuchyni

Asi všichni známe servírování tlačenky - lehce politou octem, posypanou na kolečka nakrájenou cibulí a s krajíci čerstvého chleba. Zapíjí se zpravidla pivem. To ale není vše - tlačenka má, k překvapení mnohých, v kuchyni o poznání pestřejší využití.

  1. Barevný tlačenkový salát zaujme nejen složením, ale také svou pestrobarevností. Pohostit jím můžete rodinu i návštěvu. Věřte nebo ne, stojí za to - je delikátní.
  2. Poněkud nedůvěřiví můžete být vůči pokrmu v podobě brambor zapečených s tlačenkou. Ovšem jen dokud neucítíte tu vůni. A co teprve, až ochutnáte!
  3. Chuťově výrazná červená houbová směs s vepřovou tlačenkou si vás získá chutí i sytivostí, na které jí přidávají nejen použité houby a tlačenka, ale i niva.
  4. Pomazánka z krvavé tlačenky potěší všechny fajnšmekry a milovníky tmavých zabijačkových specialitek.
  5. Snadný a rychlý oběd, který představuje rychlá tlačenková omáčka, osloví každého, kdo v kuchyni rád experimentuje s tím, co má právě k dispozici.

Také jste si mysleli, že tlačenka se podává pouze s octem, cibulí a chlebem? Ačkoliv její další využití může znít podivně, doporučujeme alespoň jeden z receptů vyzkoušet - jsou překvapivě chutné. A co si udělat domácí tlačenku podle videa?

Komentáře

Další tipy a triky