Tvarůžky (syrečky) jsou pro některé z nás lahůdkou, ale jiní se jim vyhýbají oklikou. Pokud patříte mezi jejich příznivce, určitě vám budou chutnat i pomazánky z našeho výběru. Výhodou pomazánek je mimo jiné i to, že dobře zvolenými surovinami můžeme trochu nastavit jinak poměrně drahé tvarůžky.
Základem syrečkových (nebo také tvarůžkových) pomazánek jsou nadrobno rozmačkané nebo nastrouhané syrečky. Ty uležené se dají snadno rozmačkat vidličkou. Obvykle k nim přidáváme najemno nakrájenou cibuli a mletou sladkou papriku (koření). Syrečky vhodně nastaví tvaroh i pomazánkové máslo. Další osvědčené tipy vám napoví následující recepty.
Nastrouhané syrečky smíchejte s jemně nakrájenou cibulkou. Přidejte další ingredience včetně másla a hořčice. Pomazánku dobře ochuťte, paprika nesmí chybět, a nechte pomazánku ještě chvíli uležet, aby se chutě řádně propojily. Pomazánka je nejlepší na teplých topinkách, ozdobená čerstvou zeleninou.
Předem uvařené brambory nastrouhejte, smíchejte s nastrouhaným sýrem, přidejte další suroviny podle rozpisu (česnek, cibuli, trochu kečupu), pomazánku dobře a výrazně ochuťte a servírujte ji na křupavých česnekových topinkách.
Syrečky nejsou zrovna levné a z jednoho balíčku se mnoho strávníků nenají. Máme pro vás zajímavý tip, jak je chytře nastavit. Základem je kostka tučného tvarohu, který se s troškou másla při mírné teplotě zahřívá tak, aby se z něj stala hlaďounká pomazánka. Do ní pak (ještě zahorka) přidejte nastrouhané syrečky.
Tvarůžky nastrouhejte a přimíchejte k vyšlehanému základu z pomazánkového a obyčejného másla. Přidejte česnek, majonézu, hořčici a pepř. Pomazánku po uležení dávejte na jednohubky, mohou být třeba z plátků okurek, a ozdobte.
K tvarůžkům se báječně hodí pomazánkové máslo, najemno nakrájená cibulka, sterilovaná kapie a přidat můžete také trochu piva, aby měla pomazánka lepší konzistenci. Ochuťte ji a nechte odležet v lednici. Pomazánku je nejlepší mazat na ještě horké topinky.
Tatarák se připravuje z lecčeho, podle tohoto receptu můžete vyzkoušet variantu z tvarůžků a camembertu. Směs nastrouhaných sýrů doplňte najemno nakrájenou cibulí, trochou piva (může být i nealko), pikantního kečupu, hořčice a chuťově výrazného koření. Podávejte s horkými topinkami.
Z najemno nasekaných tvarůžků můžete připravit jemnou pěnu, která se báječně hodí na jednohubky. Přidejte k tvarůžkům trochu mléka, másla a majonézy, na ochucení použijte prolisovaný česnek nebo třeba jen sladkou papriku (koření) a můžete se pustit do přípravy pikantního pohoštění.
Velmi snadnou pomazánku připravíte, když smícháte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, přidáte nastrouhaná uvařená vajíčka a tvarůžky, dále trochu zakysané smetany a sýr Cottage. Po ochucení nechte pomazánku odležet a pak podávejte.
Komentáře