Vánoční mlsání je sladkou tečkou po bohaté večeři. Vychutnejte si zasloužený klid
Štědrý den je za dveřmi. Všechen stres z nás spadl, těšíme se na štědrovečerní večeři, šťastné tváře nad rozbalenými dárky a nekonečné sledování pohádek s něčím dobrým v ruce. Co připravit na poslední chvíli?
A je to za námi... Všechny ty vánoční přípravy, nekonečný úklid, stresující nákupy, shánění dárků, tajné zdobení stromečku, pečení cukroví a vánoček... Konečně nastal klid. Před námi je chystání štědrovečerní večeře a pár dobrůtek k pohádkám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na čem si pochutnat po štědrovečerní večeři
Na Štědrý den je dovoleno vše, ale mlsat se dá zdravěji a s méně kaloriemi:
- Vánoční cukroví a sušenky narovnáme na talíř a servírujeme rodině, kterou hostíme - cukroví je vizitkou každé kuchařky a proto má na co být pyšná.
- Vánoční poháry musíme připravit předem, ale jsou lehkým dezertem. Použijeme šlehačku, zmrzlinu, zakysanou smetanu či šlehaný tvaroh a čerstvé ovoce.
- Vánoční moučníky jsou méně obvyklé, ale v mnoha rodinách si pochutnávají kromě vánočky a štoly také na dortu nebo na jablkovém štrúdlu se šlehačkou.
- Vánoční čokoládky si můžeme odpustit, ale jen málokdo odolá pralince s rumem nebo vaječným koňakem. Čokoláda a alkohol jsou báječnou sladkou tečkou.
- Vánoční zobání jsou maličkosti do mističky pro každého zvlášť - sušené a lyofilizované ovoce, různé druhy oříšků, ořechy a ovoce v čokoládě.
Celé sušené ovoce (švestky, třešně, datle) naplňte mandlí a namočte je do kvalitní vysokoprocentní čokolády - zdravé mlsání bude na stole za pár minut! Ze zbylých ořechů můžete připravit báječnou pochoutku a upražit je s cukrem - jak vidíte v našem videu:
Sladké drobečky
Při sváteční pohodě si můžeme dopřát i dobrý nápoj - kávu, vánoční pečený čaj, grog, punč nebo svařené víno. Vychutnáme si hustý vaječný likér, lehký vinný střik a děti zase horký baby punč z ovocné šťávy. Pokud si připadáme po večeři těžcí a přesycení, neodmítejme panáčka dobrého destilátu, který nastartuje trávení.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře