Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sváteční rodinné chvíle obvykle příjemně probíhají, když máme vše dopředu naplánované a promyšlené. Nemusí se ale jednat o nic složitého, někdy i drobnosti dokážou umocnit krásný zážitek ze společného jídla a vylepšit pohodovou atmosféru.

Vánoční období máme v mysli spojené se sněhovou nadílkou. Ta k zimě prostě patří. Možná ji nebudeme mít za okny, ale můžeme si ji přiblížit na svátečním stole. Nejrůznější drobné cukrovinky, které vyladíme do "vánočna", se už samy o sobě postarají o zimní nádech naší vánoční tabule. Zvlášť různé drobné kousky, do kterých využijeme kokos, nás dovedou okouzlit a správně naladit.

Vánoční svícen ze staré zavařovačky

Většinou máme rádi to, co je rychle hotové a přitom nenákladné. Když si něco můžeme udělat sami, je to úplně nejlepší. Přinášíme vám tentokrát jednoduchý nápad na výrobu vánočního svícnu. 

  1. Připravte si zavařovací sklenici, nejlépe tu, ke které pasují víčka Omnia, protože má pěkný okraj bez závitů. Dále budete potřebovat lepidlo na papír, cukr krystal nebo hrubou sůl, režný provázek a případně drobnou ozdobu.
  2. Na umytou sklenici nakreslete lepidlem libovolné tvary. Mohou to být vlnky, jednoduché čáry nebo třeba vločky či hvězdičky.
  3. Hned nakreslené tvary posypte cukrem nebo solí a nechte zaschnout.
  4. Horní část ozdobte režným provázkem a malými ozdobami, třeba zvonečkem nebo rolničkou. Vhodný je i malý zdobený perníček, třeba právě ve tvaru zvonečku nebo hvězdičky.
  5. Dovnitř sklenice nasypte ještě vrstvu soli nebo cukru, aby postavená svíčka byla stabilnější. Navíc, jak vidíte, cukr i sůl svým vzhledem a barvou navozují atmosféru zasněžené krajiny. Podobně působí také strouhaný kokos.
  6. Dovnitř sklenice postavte svíčku a můžete svítit.

Máte ještě další jednoduché nápady na vánoční výzdobu? Můžete je napsat nám i dalším uživatelům pod článek do komentáře. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky