Škvarkové pagáče

Slané pečivo Doba přípravy: 65 53 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 65 53 názorů

Suroviny 12 porcí

800 g polohrubé mouky
200 ml kysané smetany
100 ml oleje
2 žloutky
2 vychladnuté vařené a nastrouhané brambory
1 kostka droždí
1 KL cukru
mléko
sůl podle chuti - těsto má být výrazně slané
400 g mletých škvarků
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple.

  2. Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.

  3. O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.

  4. Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme.

  5. Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.

Poznámka od kuchařky

Ideálne na posedenie s pohárikom vína.

Komentáře k receptu Škvarkové pagáče

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Luludi: trochu mlieka, staci 100 ml. Zvysok mlieka pocas miesenia pridam.

    Odpovědět

  • Luludi Luludi

    Dobrý den.prosim kolik mléka mám dát asi na kvasek s droždím?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jana: :-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Nejlepsi recept na pagacky jaky jsem nasla ! Ztratila jsem recept po me babicce ze Slovenska a tento se mu nejvic priblizil.Pagacky jsou skvela zalezitost ,ale kde je ma zdrava vyziva? Ach jo........ ale proc si neudelat radost a trochu zhresit ze jo????? :-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Míla: Skvelá správa, mám radosť.

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept. Těsto mi zadělala pekárna (na začátku jsem jí měla otevřenou a mléko jsem po troškách přilévala dokud se mi nezdála správná konzistence) a povedly se výborně. I když jsem je nenechala dokynout na plechu. Pekla jsem je na 200°C asi 20 minut. Příště až budu mít škvarky tak je musím jen víc posolit a asi přidám i trošku pepře.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jirka: vďaka za odozvu, mám radosť.:-K

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Magdalenka: díky moc, všechno vyšlo na jedničku:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jirka: nie je za čo, treba mať trochu skúsenosti s pečením kysnutého cesta. Po takých 10 minútach možno aj zoslabiť, ak rúra veľmi pečie a cesto už vyskočilo...a pridať prípadne 5 minút..ťažko povedať, proste skúšať, jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Ale dlhým pečením sa vysušujú. Nech sa darí a chutí.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Magdalenka: děkuji, za chvíli půjdou do trouby :-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jirka: cca 15 min. pri 200 st. C.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Dobrý den, chtěl bych se optat na kolik stupňů a na jak dlouho se pagáče pečou. Díky

    Odpovědět

  • queens2 queens2

    magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším :-) :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    queens2: Napr. tu alebo aj pri iných receptoch:
    https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
    https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
    https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
    ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom.

    Odpovědět

  • queens2 queens2

    Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: pagáče škvarkové pagáče škvarkové bochánky pagáč škvarkové pagáče kynute recept na pagáče škvarkove pagačiky škvarkové pagáčky škvarkový pagáč pagáče recept recept na škvarkové pagáče oskvarkove pagace škvarkové pagáče jak je dělám já recept pagace recepty na pagače škvarkové pagáče recept recept na škvarkový pagáč recepty pagače pogáče madarské pagáče