

Škvarkové pagáče
Suroviny 12 porcí
- 800 g polohrubé mouky
- 200 ml kysané smetany
- 100 ml oleje
- 2 žloutky
- 2 vychladnuté vařené a nastrouhané brambory
- 1 kostka droždí
- 1 KL cukru
- mléko
- sůl podle chuti - těsto má být výrazně slané
- 400 g mletých škvarků
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
Pripravíme kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple.
Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.
O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.
Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme.
Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.
Poznámka od kuchařky
Ideálne na posedenie s pohárikom vína.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Škvarkové pagáče
-
Luludi: trochu mlieka, staci 100 ml. Zvysok mlieka pocas miesenia pridam.
-
Dobrý den.prosim kolik mléka mám dát asi na kvasek s droždím?
-
Jana:
-
Nejlepsi recept na pagacky jaky jsem nasla ! Ztratila jsem recept po me babicce ze Slovenska a tento se mu nejvic priblizil.Pagacky jsou skvela zalezitost ,ale kde je ma zdrava vyziva? Ach jo........ ale proc si neudelat radost a trochu zhresit ze jo?????
-
Míla: Skvelá správa, mám radosť.
-
Tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept. Těsto mi zadělala pekárna (na začátku jsem jí měla otevřenou a mléko jsem po troškách přilévala dokud se mi nezdála správná konzistence) a povedly se výborně. I když jsem je nenechala dokynout na plechu. Pekla jsem je na 200°C asi 20 minut. Příště až budu mít škvarky tak je musím jen víc posolit a asi přidám i trošku pepře.
-
Jirka: vďaka za odozvu, mám radosť.
-
Magdalenka: díky moc, všechno vyšlo na jedničku
-
Jirka: nie je za čo, treba mať trochu skúsenosti s pečením kysnutého cesta. Po takých 10 minútach možno aj zoslabiť, ak rúra veľmi pečie a cesto už vyskočilo...a pridať prípadne 5 minút..ťažko povedať, proste skúšať, jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Ale dlhým pečením sa vysušujú. Nech sa darí a chutí.
-
Magdalenka: děkuji, za chvíli půjdou do trouby
-
Jirka: cca 15 min. pri 200 st. C.
-
Dobrý den, chtěl bych se optat na kolik stupňů a na jak dlouho se pagáče pečou. Díky
-
magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším
-
queens2: Napr. tu alebo aj pri iných receptoch:
https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom. -
Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...