Škvarkové pagáče

magdalenka Kuchař:

Doba přípravy: 65 PT1H05M 12 porcí Slané pečivo 49 názorů

546

Suroviny

800 g polohrubá mouka
200 ml kysaná smetana
100 ml olej
2 žloutky
2 vychladnuté vařené a nastrouhané brambory
1 kostka droždí
1 KL cukru
mléko
sůl podle chuti
400 g mletých škvarků
1 vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 46 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple.

  2. Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.

  3. O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.

  4. Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme.

  5. Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.

Poznámka

Ideálne na posedenie s pohárikom vína.

Dovoľujem si pridať svoj recept na pagáče ako alternatívu k tým, čo tu už sú.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 106 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové pagáče

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Míla: Skvelá správa, mám radosť.

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Tak jsem dnes vyzkoušela Váš recept. Těsto mi zadělala pekárna (na začátku jsem jí měla otevřenou a mléko jsem po troškách přilévala dokud se mi nezdála správná konzistence) a povedly se výborně. I když jsem je nenechala dokynout na plechu. Pekla jsem je na 200°C asi 20 minut. Příště až budu mít škvarky tak je musím jen víc posolit a asi přidám i trošku pepře.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Jirka: vďaka za odozvu, mám radosť.:-K

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Magdalenka: díky moc, všechno vyšlo na jedničku:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Jirka: nie je za čo, treba mať trochu skúsenosti s pečením kysnutého cesta. Po takých 10 minútach možno aj zoslabiť, ak rúra veľmi pečie a cesto už vyskočilo...a pridať prípadne 5 minút..ťažko povedať, proste skúšať, jednoznačná odpoveď asi neexistuje. Ale dlhým pečením sa vysušujú. Nech sa darí a chutí.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Magdalenka: děkuji, za chvíli půjdou do trouby :-);-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Jirka: cca 15 min. pri 200 st. C.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Dobrý den, chtěl bych se optat na kolik stupňů a na jak dlouho se pagáče pečou. Díky

    Odpovědět

  • queens2 queens2

    magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším :-) :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    queens2: Napr. tu alebo aj pri iných receptoch:
    https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
    https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
    https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
    ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom.

    Odpovědět

  • queens2 queens2

    Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Zlata : natiera sa mletými oškvarkami len raz. Potom sa už len vždy vyvaľká a prekladá bez natierania. Ak je oškvarkov menej, je dobré pridať k nim bravčovú masť. Nech sa darí a chutí!

    Odpovědět

  • Zlata Zlata (neregistrovaný)

    magdalenka:
    Dobrý den ráda bych zkusila váš recept na pagáče se škvarkama.Ale nevím si rady .Chápu to dobře když to těsto navrstvím a po 10 minutách to mám udělat znovu,tak to těsto navrstvené rozválím a znovu i potřu a přeložím nebo tak ne. Děkuji za odpověď.S pozdravem Zlata

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    moncicak756: Som veľmi rada, správa ma potešila!:-K

    Odpovědět

  • moncicak756 moncicak756

    Recept vyzkoušen a lepší pagáče jsme nejedli. Těsto se krásně zpracovává a finální produkt je luxusní. Moc děkuji magdalenko :yes::-K

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: pagáče škvarkové pagáče škvarkové bochánky škvarkové pagáče kynute pagáč recept na pagáče škvarkový pagáč pagáče recept oskvarkove pagace škvarkové pagáče jak je dělám já recept pagace škvarkové pagáčky recept na škvarkový pagáč recepty pagače recept na škvarkové pagáče pogáče madarské pagáče moje recepty recepty na pagače pagace skvarkove

Zapomněl/a jsem heslo