Škvarkové pagáče

magdalenka Kuchař:

Doba přípravy: 65 PT1H05M 12 porcí Slané pečivo 41 názorů

542

Suroviny

800 g polohrubá mouka
200 ml kysaná smetana
100 ml olej
2 žloutky
2 vychladnuté vařené a nastrouhané brambory
1 kostka droždí
1 KL cukru
mléko
sůl podle chuti
400 g mletých škvarků
1 vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trocha mlieka. Po vykvasení spracujeme cesto z vyššie uvedených surovín, okrem oškvarkov. Mlieko pridávame podľa potreby, cesto hustoty asi ako knedlíky. Necháme vykysnúť v teple.

  2. Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku cca 1-1,5 cm, natrieme mletými posolenými oškvarkami. Poskladáme zprava tretinu do stredu a zľava, potom zhora dolu. Neviem to popísať, jednoducho, aby sa nám cesto prekrylo viackrát, poprekladalo a po upečení vrstvilo.

  3. O chvíľku, cca 10 minút postup zopakujeme - vaľkanie a skladanie. Potom ešte raz. Je výhodné, aby vyvaľkané cesto malo tvar obdĺžnika, dobre sa skladá.

  4. Po poslednom skladaní vyvaľkáme na 2 cm hrúbku, povrch môžeme krížom krážom po vrchu ozdobiť nožom mriežkou, vykrajujeme kolieska, dáme na pečící papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme cca 15 minút kysnúť a upečieme.

  5. Ja obyčajne krájam štvorčeky alebo obdĺžniky, aj polmesiačiky. Samozrejme, klasikou sú kolieska. Povrch je možné posypať sezamom, čo zas klasika ale nie je.

Poznámka

Ideálne na posedenie s pohárikom vína.

Dovoľujem si pridať svoj recept na pagáče ako alternatívu k tým, čo tu už sú.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 767 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Škvarkové pagáče

  • queens2 queens2

    magdalenka: moc děkuji, to udělám manželovi radost, nevzdám to vyzkouším :-) :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    queens2: Napr. tu alebo aj pri iných receptoch:
    https://www.toprecepty.cz/recept/47884-sobotni-skv...
    https://www.toprecepty.cz/recept/20398-pagacky-i-s... (a bezmedvedeieho cesnaku)
    https://www.toprecepty.cz/recept/43302-skvarkovo-p...
    ak budete takto postupovať ako v je uvedené v receptoch, bude sa vám dariť. Lístkovanie - lupienkovanie vznikne potretím cesta tukom, škvarkami a prekladaním. Prekladanie sa opakuje po krátkej dobe, pri vaľkaní cesta sa nesmú vrstvy pretrhnúť, preto netlačíme na váľok silne, ale s citom.

    Odpovědět

  • queens2 queens2

    Dobrý večer, manžel chce po mně pagáče aby se loupali jako lupínky? :D Dělala je tak jeho teta na slovensku, amně se to nedaří...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Zlata : natiera sa mletými oškvarkami len raz. Potom sa už len vždy vyvaľká a prekladá bez natierania. Ak je oškvarkov menej, je dobré pridať k nim bravčovú masť. Nech sa darí a chutí!

    Odpovědět

  • Zlata Zlata (neregistrovaný)

    magdalenka:
    Dobrý den ráda bych zkusila váš recept na pagáče se škvarkama.Ale nevím si rady .Chápu to dobře když to těsto navrstvím a po 10 minutách to mám udělat znovu,tak to těsto navrstvené rozválím a znovu i potřu a přeložím nebo tak ne. Děkuji za odpověď.S pozdravem Zlata

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    moncicak756: Som veľmi rada, správa ma potešila!:-K

    Odpovědět

  • moncicak756 moncicak756

    Recept vyzkoušen a lepší pagáče jsme nejedli. Těsto se krásně zpracovává a finální produkt je luxusní. Moc děkuji magdalenko :yes::-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    danielle72: Danielka, ďakujem za priaznivú odozvu, som rada, že vám chutilo.:-K

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Byly vynikající, děkuji! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Banka Potočná: ĎAKUJEM - skvelá správa!

    Odpovědět

  • Banka Potočná Banka Potočná(neregistrovaný)

    Děkujeme velice za recept, povedly se a byly skvělé!!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Klárika, vďaka za radu...ja obyčajne robím všetko jedno za druhým, postupne...niečo som už robila s nočným uložením v chladničke, ale takto vidím, ako mi to pracuje...to vieš, zvyk je železná košeľa. maj sa krásne!

    Odpovědět

  • Klara Klara

    Magdalenka, na začiatku komentárov, ešte v r. 2009, píšeš, že do chladničky nie. Ja robím takto isto ako Ty, len z kila múky, z troch uvarených zemiakov. Ostatné prísady sú cca ako u Teba. Zásadne spracujem večer, po troch skladaniach dávam na noc do chladničky a ráno pokračujem. Sú vynikajúce. Zdravím, Klára:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MIKIKE MIKIKE

    PaCaOl: děkuji moc PaCaOl :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    mysulka:Som veľmi rada, že si si vybrala práve môj recept, potešila som sa aj fotke a to, že vám chutia "moje" pagáče, je pre mňa tá najlepšia správa!:-K

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo