Valašská kyselica
Zelí je nejen v zimě takovým všelékem. Vykouzlete voňavou a chutnou zelňačku i u vás doma. Kysané zelí povařené s vývarem a kořením, doplní brambory, klobása, třeba i pikantnější chuti a vše na závěr zjemní smetana.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 304 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,60 g |
Tuky | 83,54 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 8,40 g |
Sacharidy | 69,80 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 10. 2021 23:28


: -
26. 10. 2021 22:38
Myslím, že by nebylo od věci ukázat jak vaří valašskou kyselici paní Vanda Vrlová z Rožnova pod Radhoštěm: www.stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=3271
17. 12. 2017 16:22
yanull: Jasně, souhlasím, stará osvědčená praxe velí - brambory, aby byly akorát, je nutno vařit bez zelí !
-
-
5. 3. 2015 10:25
SUPER VĚC,VAŘIL JSEM PŘESNĚ PODLE RECEPTU A SENZACE....







31. 1. 2014 17:39
Nikdy jsem to nedělal, ale naschvál jsem dal vařit brambory společně se zelím 
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi



Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi



27. 1. 2013 17:16
Janičko, tak jsem vařila Tvou polévečku a moc jsme si pochutnali. Posílám Ti bodíka a foto když tak vymaž
Děkuji za fajn receptík






















15. 12. 2009 23:43
Bibinko, dík za fotku
14. 12. 2009 23:34

14. 12. 2009 21:49
Jurajdo, Kyselica má opravdu šmrnc-ano je výborná
udělala jsem jí na zítřek a museli jsme si vzít vzoreček, nemá chybu a já ještě měla někde z moravy trochu pálivé klobásky, no perfektní. Budu jí dělat častěji a dávám boda


3. 12. 2009 10:38
Jurajdo - děkuji za odpověď
3. 12. 2009 10:20
Jíšku s kořením vařím na mírném ohni tak dlouho, aby veškerá chuť koření, hlavně jalovce, nasákla do polévky. Není to žádná valašská specialita.
1. 12. 2009 18:59
Také připojím svoji zkušenost.Měla jsem ten samý problém, nyní vařím zelňačku tak, že na sádle zpěním slaninu, cibuli, zasypu hlad. moukou a osmažím. Zaleji vodou, dám koření a nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, přidám pokrájené kysané zelí. To neproplachuji, ale vymačkám z něj nálev. Pak už jen smetanu ke šlehání, klobásu a je hotovo. Dříve byly brambory takové křemčité, při tomto způsobu jsou jak mají být. Zkuste,to zelí se nemusí totiž vařit, ale stačí ho jen v té horké polévce prohřát. Někdy dělám i s houbami a také je moc dobrá.
1. 12. 2009 18:16
Drobku, máš pravdu!!!!! Nejdřív se musí dát zelí a po nějaké době brambory (mají škrob a zůstaly by tvrdý). Já to tak dělám, jen teprve po tvém komentáři jsem si to uvědomila, protože jsem to brala tak nějak automaticky, navíc jsem zjistila, že někdo ty brambory i vaří zvlášť a pak je teprve přidává... 





1. 12. 2009 17:14

Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.


1. 12. 2009 13:07
Jani, každá je pravá, každá je originál 





Moje poznámka
Nejnovější recepty Více

Brambory s volským okem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 8 hodinami

Šunkový salám na cesty
Přidáno před 9 hodinami

Banánové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami

Řízek z karé plněný šunkou, sýrem a žampionovou směsí
Přidáno před 12 hodinami

Americké extra čokoládové cookies I.
Přidáno před 15 hodinami

Jedlé dárky I. Domácí "lančmít"
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Housky na snídani
uvařil/a Missi
před 5 hodinami

Rošťák z vepřové kýty
uvařil/a skocec
před 5 hodinami

Vepřové kostky v paprikách
uvařil/a Moanka
před 6 hodinami

Avokádo s vejci a cottage
uvařil/a Ucilu
před 7 hodinami

Bezlepkové placičky
uvařil/a Janule25
před 7 hodinami

Bábovka Margot, která se vždy povede
uvařil/a Lucie1001
před 7 hodinami

Rizoto z pánve s vepřovým masem
uvařil/a Renata.K.
před 10 hodinami

Citronová šťáva
uvařil/a Konopaskovalenka@gmail.com
před 10 hodinami

Hrnkové palačinky
uvařil/a filija75
před 10 hodinami

Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
uvařil/a Jana.Kaplanova
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: valašská kyselica valašská kyselica recept pravá valašská kyselica recept kyselica polévka valašská kyselica valašská kyselica s houbami valašká kyselica pravá valašská kyselica kyselica s houbami kyselica recept valašská kyselice valaska kyselice valašské kyselo recept valašská kyselica recepty valašská kyselica polévka kyselica valašská kyselica pravá kyselice recept valšská kyselica valašká zelňačka
Suroviny: zelí kysané, klobása, brambory, smetana na vaření, vývar masový, pepř černý, bobkový list, pepř mletý, jalovec, koření nové koření, česnek, majoránka, sůl, tuk, mouka hladká
Valašská kyselica
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k8XJ
19 názorů