

Valašská kyselica
Suroviny 4 - 6 porcí
- 200 g kysané zelí
- 200 g klobása
- 100 g brambory
- 250 ml smetana na vaření
- 1,5 l masový vývar
- 4 kuličky černý pepř
- 1 bobkový list - 1 ks
- špetka mletý černý pepř
- 4 kuličky jalovec
- 4 kuličky celé nové koření
- 5 stroužků česneku
- majoránka
- sůl
- 50 g tuku
- 20 g hladké mouky na jíšku
Postup přípravy receptu
Opláchnuté nakrájené zelí uvaříme do měkka. Z tuku a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a 1 hodinu vaříme spolu s kořením. Na nakrájené a uvařené zelí nalijeme zcezenou polévku.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu. vaříme, až jsou brambory měkké. Přidáme smetanu a krátce povaříme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Valašská kyselica
-
yanull: Jasně, souhlasím, stará osvědčená praxe velí - brambory, aby byly akorát, je nutno vařit bez zelí !
- -
SUPER VĚC,VAŘIL JSEM PŘESNĚ PODLE RECEPTU A SENZACE....
-
Nikdy jsem to nedělal, ale naschvál jsem dal vařit brambory společně se zelím
Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi -
Janičko, tak jsem vařila Tvou polévečku a moc jsme si pochutnali. Posílám Ti bodíka a foto když tak vymaž
Děkuji za fajn receptík
-
Bibinko, dík za fotku
-
-
Jurajdo, Kyselica má opravdu šmrnc-ano je výborná
udělala jsem jí na zítřek a museli jsme si vzít vzoreček, nemá chybu a já ještě měla někde z moravy trochu pálivé klobásky, no perfektní. Budu jí dělat častěji a dávám boda
-
Jurajdo - děkuji za odpověď
-
Jíšku s kořením vařím na mírném ohni tak dlouho, aby veškerá chuť koření, hlavně jalovce, nasákla do polévky. Není to žádná valašská specialita.
-
Také připojím svoji zkušenost.Měla jsem ten samý problém, nyní vařím zelňačku tak, že na sádle zpěním slaninu, cibuli, zasypu hlad. moukou a osmažím. Zaleji vodou, dám koření a nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, přidám pokrájené kysané zelí. To neproplachuji, ale vymačkám z něj nálev. Pak už jen smetanu ke šlehání, klobásu a je hotovo. Dříve byly brambory takové křemčité, při tomto způsobu jsou jak mají být. Zkuste,to zelí se nemusí totiž vařit, ale stačí ho jen v té horké polévce prohřát. Někdy dělám i s houbami a také je moc dobrá.
-
Drobku, máš pravdu!!!!! Nejdřív se musí dát zelí a po nějaké době brambory (mají škrob a zůstaly by tvrdý). Já to tak dělám, jen teprve po tvém komentáři jsem si to uvědomila, protože jsem to brala tak nějak automaticky, navíc jsem zjistila, že někdo ty brambory i vaří zvlášť a pak je teprve přidává...
-
No, já životem poučen (a přítelem profesionálním kuchařem) jsem se dozvěděl, že brambory dlouhým vařením se zelím tvrdnou, nebo se jen neuvaří do měkka? Má to co dělat s kyselostí zelí. On sám, a podle něj i já, vaříme brambory zvlášť a pak přidáme do polévky i s vodou.
Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi. -
Jani, každá je pravá, každá je originál
-
Valašskou kyselicu jako Valaška znám i jinak, je jich více druhů, jen nevím, která je pravá
Tato polévka musí být ale opravdu dobrá a ukládám si ji, ikdyž postup zvolím asi také jinak.
+2.
-
Spagetko,já to vím,pocházím z Frenštátu p.R. jen mne zajímá co ten umělec odpoví.