Valašská kyselica

Jurajda Kuchař: Jurajda

Doba přípravy: 90 minut 4 - 6 porcí Polévky 17 názorů

Suroviny

200 g kysané zelí
200 g klobása
100 g brambory
250 ml smetana na vaření
1,5 l masový vývar
4 kuličky černý pepř
1 bobkový list - 1 ks
špetka mletý černý pepř
4 kuličky jalovec
4 kuličky celé nové koření
5 stroužků česneku
majoránka
sůl
50 g tuku
20 g hladké mouky na jíšku
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnuté nakrájené zelí uvaříme do měkka. Z tuku a mouky uděláme jíšku, zalijeme vývarem a 1 hodinu vaříme spolu s kořením. Na nakrájené a uvařené zelí nalijeme zcezenou polévku.

  2. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a klobásu. vaříme, až jsou brambory měkké. Přidáme smetanu a krátce povaříme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašská kyselica

  • Kaja Kaja(neregistrovaná)

    yanull: Jasně, souhlasím, stará osvědčená praxe velí - brambory, aby byly akorát, je nutno vařit bez zelí !
    -

    Odpovědět

  • holitscher holitscher(neregistrovaný)

    SUPER VĚC,VAŘIL JSEM PŘESNĚ PODLE RECEPTU A SENZACE....:yes::-)):-D:-*

    Odpovědět

  • casino casino

    Nikdy jsem to nedělal, ale naschvál jsem dal vařit brambory společně se zelím :-((
    Ano, brambory se uvaří... Trvá to asi 2x delší dobu a komu nevadí, že každý kousek je sice uvnitř měkký, ale na povrchu tvrdkavý jako nedovařený, tak si možná pošmákne...
    V rcp se sice vaří ve vývaru (společně se zelím), ale stejně bych to neriskoval…
    No, možná vyměknou díky tomu jalovcovi:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Janičko, tak jsem vařila Tvou polévečku a moc jsme si pochutnali. Posílám Ti bodíka a foto když tak vymaž:-! Děkuji za fajn receptík:yes::yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jurajda Jurajda(autor receptu)

    Bibinko, dík za fotku

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • Bibinka Bibinka

    Jurajdo, Kyselica má opravdu šmrnc-ano je výborná:-pudělala jsem jí na zítřek a museli jsme si vzít vzoreček, nemá chybu a já ještě měla někde z moravy trochu pálivé klobásky, no perfektní. Budu jí dělat častěji a dávám boda:yes:

    Odpovědět

  • blecha blecha(neregistrovaná)

    Jurajdo - děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Jurajda Jurajda(autor receptu)

    Jíšku s kořením vařím na mírném ohni tak dlouho, aby veškerá chuť koření, hlavně jalovce, nasákla do polévky. Není to žádná valašská specialita.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Také připojím svoji zkušenost.Měla jsem ten samý problém, nyní vařím zelňačku tak, že na sádle zpěním slaninu, cibuli, zasypu hlad. moukou a osmažím. Zaleji vodou, dám koření a nakrájené brambory. Když jsou téměř měkké, přidám pokrájené kysané zelí. To neproplachuji, ale vymačkám z něj nálev. Pak už jen smetanu ke šlehání, klobásu a je hotovo. Dříve byly brambory takové křemčité, při tomto způsobu jsou jak mají být. Zkuste,to zelí se nemusí totiž vařit, ale stačí ho jen v té horké polévce prohřát. Někdy dělám i s houbami a také je moc dobrá.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Drobku, máš pravdu!!!!! Nejdřív se musí dát zelí a po nějaké době brambory (mají škrob a zůstaly by tvrdý). Já to tak dělám, jen teprve po tvém komentáři jsem si to uvědomila, protože jsem to brala tak nějak automaticky, navíc jsem zjistila, že někdo ty brambory i vaří zvlášť a pak je teprve přidává... :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-) No, já životem poučen (a přítelem profesionálním kuchařem) jsem se dozvěděl, že brambory dlouhým vařením se zelím tvrdnou, nebo se jen neuvaří do měkka? Má to co dělat s kyselostí zelí. On sám, a podle něj i já, vaříme brambory zvlášť a pak přidáme do polévky i s vodou.
    Nemá tohle Jurajdovo uvaření stejný důvod, jen jiné provedení? Jsem moc zvědav na správné odpovědi.:-O:-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jani, každá je pravá, každá je originál ;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Valašskou kyselicu jako Valaška znám i jinak, je jich více druhů, jen nevím, která je pravá:-) Tato polévka musí být ale opravdu dobrá a ukládám si ji, ikdyž postup zvolím asi také jinak.:yes:+2.

    Odpovědět

  • blecha blecha(neregistrovaná)

    Spagetko,já to vím,pocházím z Frenštátu p.R. jen mne zajímá co ten umělec odpoví.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: valašská kyselica valašská kyselica recept pravá valašská kyselica recept kyselica polévka valašská kyselica valašská kyselica s houbami valašká kyselica pravá valašská kyselica kyselica s houbami kyselica recept valašská kyselice valaska kyselice valašské kyselo recept valašská kyselica recepty valašská kyselica polévka kyselica kyselice recept valašská kyselica pravá valšská kyselica valašká zelňačka

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít