Hranolky nemusí být jen z brambor. Jak na slavné batátové nebo zdravé mrkvové?
25. 5. 2021 Vaření
Ke steaku, ke smaženému sýru nebo jen tak s kečupem či majonézou; hranolky jsou oblíbenou přílohou i samostatným „zobáním“. Ovšem není nutné je dělat vždy jen smažené a jen z brambor. Zkuste si do kuchyně pustit i jiné druhy zeleniny a nové způsoby kuchyňské úpravy.
Hranolky z kořenovky
Mrkev, petržel, celer, pastinák, řepa, kedluben… ze všech těchto druhů kořenové zeleniny lze udělat skvostné hranolky, a to dokonce i v dietnější verzi. Zeleninu stačí jen oloupat a nakrájet na hranolky, stejně jako je to u brambor. A poté můžete zeleninové hranolky klasicky smažit ve vyšší vrstvě tuku, anebo je jen zlehka postříkat olejem a upéct na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě při 200°C dozlatova. Trvá to asi 15 až 20 minut, je ale potřeba hranolky za dobu pečení jedenkrát otočit. Chcete-li proces urychlit, můžete zeleninu nejdříve krátce povařit, poté nechat vychladnout, osušit a buď usmažit, nebo upéct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Z cukety, dýně a lilku
Ano, ze všech těchto druhů lze také dělat hranolky, a vzhledem k tomu, že jak cuketa, tak lilek i dýně hokkaidó mají jen málo kalorií, jejich konzumací ani příliš nezhřešíte. Jak na to? Zeleninu stačí opět jen nakrájet a upéct v troubě na plechu. Anebo můžete cuketu obalit v rozšlehaných vejcích a směsi parmazánu a strouhanky a až pak upéct. Lilku určitě prospěje, když se nejdřív „vypotí“, tedy když jej předem nasolíte a necháte odpočinout alespoň 30 minut. Před smažením nebo pečením jej pak poprašte trochou mouky, nenasákne tolik tuku. A dýně nepotřebuje žádnou zvláštní péči, počítejte jen s delší dobou pečení. A určitě snese jemné dochucení česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Batátové jsou hit!
Hit módních bister, který ovšem pomalu, ale jistě přebírají i klasičtí restauratéři. A proč? Batátové hranolky jsou prostě skvělé. Vzhledově připomínají osmaženou mrkev, ale chutnají úplně jinak. Pro jejich přípravu batáty ani nemusíte loupat, stačí sladké brambory důkladně omýt a nakrájet na hranolky. Ty pak v míse prosolte a pokapejte olejem. Následně je můžete péct na plechu v troubě nebo ugrilovat za pomoci grilovacího tácku.
Mohlo by vás zajímat
Nejzdravější
Hranolky také můžete pojídat zcela bez tepelné úpravy, tedy syrové. Nejde to samozřejmě se všemi druhy zeleniny, ale třeba mrkev, petržel, celer, cuketa nebo salátová okurka či řapíkatý celer se na to náramně hodí. Zeleninu omyjete, nakrájejte na hranolky a podávejte s vhodným dipem. Tyhle čerstvé hranolky vám dodají dostatek vitamínů a vlákniny a taky parádně zpestří první letní grilování.
Témata
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí všelék z medvědího česneku: Vyrobte si zázračnou tinkturu!
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 16 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39