Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete
Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir

Vyhýbáte se lepku - ať už proto, že kvůli celiakii musíte, nebo proto, že jste se tak dobrovolně rozhodli? Pak je tento text určen právě vám! Přinášíme tři skvělé recepty na parádní bezlepkové moučníky. Ani nepoznáte, že v nich něco „chybí“.

Lepek jako nepřítel

Nesnášenlivost lepku, tedy celiakie, je celoživotní autoimunitní onemocnění, u kterého dochází k rozvoji zánětu sliznice tenkého střeva, a to pak vede ke snížení schopnosti trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky této nemoci jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a únava. Celiakie však může probíhat i zcela bez příznaků. Jedinou léčbou nesnášenlivosti lepku je jeho vyloučení z jídelníčku, tedy dodržování bezlepkové diety, což nemusí být úplně snadné, protože lepek je často tam, kde bychom jej vůbec nečekali, a naopak, právě pečivo a moučníky jsou na lepku vyloženě postavené. Tedy přesněji řečeno, dříve to tak bylo. S rozšiřováním skupiny lidí, kteří nemohou konzumovat lepek a těch, kteří se pro tento styl stravy dobrovolně rozhodli, se rozšiřují také možnosti, co jíst a jak péct bez lepku...

Není mouka jako mouka

Slané i sladké pečivo už dnes není „závislé“ pouze na pšeničné mouce. Existují desítky druhů mouky, které jsou přirozeně bezlepkové, a tak se hodí právě do speciálních jídelníčků. Bezlepkovým pečením obohatíte i svůj klasický repertoár, ačkoliv si lepek klidně dovolit můžete. Sójová, kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, hrachová, čočková, kaštanová nebo ořechová…všechny tyto mouky neobsahují lepek. Některé z nich se uplatní při slaném pečení, jiné jsou vhodné pro moučníky. Při pečení lze ale mouku zcela vynechat, byť jen výjimečně. Typickou ukázkou je kakaová bezlepková roláda, kde mouku nahrazuje kakao. Zkuste si s námi upéct další tři skvělé moučníky bez mouky.

Fantastická bábovka

Vláčná bábovka je neodmyslitelnou součástí nedělního svátečního dne. Ošidit se o ni nemusíte, ani když vynecháváte lepek. Zkuste třeba ořechovou bábovku, v níž jsou místo klasické mouky použity částečně mleté ořechy a částečně pohanková mouka. Ani návštěva nepozná, že „něco chybí“, uvidíte! 

Nadýchané lívance

Co může být lepšího než snídaně do postele? A co teprve, když je to snídaně sladká! Milují ji děti i dospělí. Třeba takové nadýchané lívance potřené džemem a doplněné trochou zakysanky… Dali byste si? No jistě, nerozpakujte se! A klidně vsaďte na lívance bezlepkové, při jejichž přípravě hraje prim jemná rýžová mouka.

Skvělý koláč

Znáte italský dezert Castagnaccio? Tento koláč se u našich jižních sousedů peče léta a jeho základem je kaštanová mouka. Dále do koláče patří pomerančová kůra a rozinky. Hutný koláč se obejde nejen zcela bez klasické mouky, ale také bez vajec a mléka, přesto neztrácí nic ze své chuti. Vyzkoušejte ho! A chcete-li v bezlepkovém pečení pokračovat, pusťte se i do banánovo-kokosových řezů, moderního mrkvového koláče nebo naopak tradičního makovce. Receptů, které splňují požadavky na bezlepkovou dietu, najdete na našem webu několik set. Stačí si jen vybrat.