Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete

30. 5. 2021 13:04

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir
Vyhýbáte se lepku - ať už proto, že kvůli celiakii musíte, nebo proto, že jste se tak dobrovolně rozhodli? Pak je tento text určen právě vám! Přinášíme tři skvělé recepty na parádní bezlepkové moučníky. Ani nepoznáte, že v nich něco „chybí“.

Lepek jako nepřítel

Nesnášenlivost lepku, tedy celiakie, je celoživotní autoimunitní onemocnění, u kterého dochází k rozvoji zánětu sliznice tenkého střeva, a to pak vede ke snížení schopnosti trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky této nemoci jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a únava. Celiakie však může probíhat i zcela bez příznaků. Jedinou léčbou nesnášenlivosti lepku je jeho vyloučení z jídelníčku, tedy dodržování bezlepkové diety, což nemusí být úplně snadné, protože lepek je často tam, kde bychom jej vůbec nečekali, a naopak, právě pečivo a moučníky jsou na lepku vyloženě postavené. Tedy přesněji řečeno, dříve to tak bylo. S rozšiřováním skupiny lidí, kteří nemohou konzumovat lepek a těch, kteří se pro tento styl stravy dobrovolně rozhodli, se rozšiřují také možnosti, co jíst a jak péct bez lepku...

Není mouka jako mouka

Slané i sladké pečivo už dnes není „závislé“ pouze na pšeničné mouce. Existují desítky druhů mouky, které jsou přirozeně bezlepkové, a tak se hodí právě do speciálních jídelníčků. Bezlepkovým pečením obohatíte i svůj klasický repertoár, ačkoliv si lepek klidně dovolit můžete. Sójová, kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, hrachová, čočková, kaštanová nebo ořechová…všechny tyto mouky neobsahují lepek. Některé z nich se uplatní při slaném pečení, jiné jsou vhodné pro moučníky. Při pečení lze ale mouku zcela vynechat, byť jen výjimečně. Typickou ukázkou je kakaová bezlepková roláda, kde mouku nahrazuje kakao. Zkuste si s námi upéct další tři skvělé moučníky bez mouky.

Fantastická bábovka

Vláčná bábovka je neodmyslitelnou součástí nedělního svátečního dne. Ošidit se o ni nemusíte, ani když vynecháváte lepek. Zkuste třeba ořechovou bábovku, v níž jsou místo klasické mouky použity částečně mleté ořechy a částečně pohanková mouka. Ani návštěva nepozná, že „něco chybí“, uvidíte! 

Nadýchané lívance

Co může být lepšího než snídaně do postele? A co teprve, když je to snídaně sladká! Milují ji děti i dospělí. Třeba takové nadýchané lívance potřené džemem a doplněné trochou zakysanky… Dali byste si? No jistě, nerozpakujte se! A klidně vsaďte na lívance bezlepkové, při jejichž přípravě hraje prim jemná rýžová mouka.

Skvělý koláč

Znáte italský dezert Castagnaccio? Tento koláč se u našich jižních sousedů peče léta a jeho základem je kaštanová mouka. Dále do koláče patří pomerančová kůra a rozinky. Hutný koláč se obejde nejen zcela bez klasické mouky, ale také bez vajec a mléka, přesto neztrácí nic ze své chuti. Vyzkoušejte ho! A chcete-li v bezlepkovém pečení pokračovat, pusťte se i do banánovo-kokosových řezů, moderního mrkvového koláče nebo naopak tradičního makovce. Receptů, které splňují požadavky na bezlepkovou dietu, najdete na našem webu několik set. Stačí si jen vybrat.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

    Žádná myš, ale mousse! Jak původně francouzská specialita dobyla svět

    Nadýchaný lehoučký dezert je ideální pro horké letní dny. Nezabere vám moc práce a ani vám po něm…
    Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

    Vyrábíme domácí pamlsky pro psy i kočky: Potěšte svého mazlíka poctivými dobrůtkami

    Domácí je domácí; a to platí nejen u jídla pro lidi, ale i pro zvířátka. Chcete svému čtyřnohému…
    Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

    Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku

    Grilujete maso a nechce se vám dělat příloha? Případně pořádáte party nebo chystáte větší menu a…
    Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

    Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

    Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
    Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

    Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

    Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
    Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

    Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

    Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
    Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

    Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

    Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
    Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

    Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

    Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…