Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší koláče na plech: Přivolejte léto fantastickou drobenkovou bublaninou
Zdroj: Toprecepty, Luucca

Potřebujete něco upéct na neděli, čekáte návštěvu a nic kloudného vás nenapadá? Udělejte koláč na plech! Výhodou těchto moučníků je, že nepotřebujete ani dortovou či jinou formu, stačí vám právě plech nebo obyčejný pekáč. A navíc - po vytažení z trouby máte hotovo.


Klasika, nebo něco navíc?

Koláč nebo buchta na plech je moučník, který hospodyňkám nabízí mnoho benefitů. Podle vašeho času a množství surovin můžete upéct buď velmi jednoduchou verzi, třeba klasický litý perník nebo bublaninu, anebo, máte-li víc času a chcete si s pečením trochu pohrát, může být i moučník na plech parádní delikatesou. A stačí jen málo: přidat něco navíc. Buď sněhovou pokrývku či křupavou drobenku nahoru, nebo třeba tvarohovou či pudinkovou náplň dovnitř. Představíme si tři skvělé možnosti, jak obyčejnou buchtu na plech „vytunit“.

S křupavou drobenkou

Drobenka je malý zázrak. Je to pověstná třešnička na dortu, v našem případě na řezu či buchtě, která dodá moučníku šmrnc. Drobenkou můžete vylepšit i bublaninu, ačkoliv se to běžně nedělá. Zkuste to jednou a už možná nebudete chtít péct bublaninu jinak. Začíná sezóna českých jahod, tak si upečte třeba právě jahodovou bublaninu a vylepšete ji drobenkou nahoře. Anebo zkuste výtečné makové řezy se švestkami a drobenkou. Obecně se drobenka hodí na všechny moučníky, buchty či řezy s ovocem. Právě kombinace šťavnatého ovoce a křupavé drobenky funguje bezvadně.

Se sněhovou čepicí

V tomhle případě řekneme jen dvě slova: Hraběnčiny řezy. Delikátní moučník, který všichni znají a všichni jej milují. Základem je křehké těsto, které se rozdělí na dvě části, jednu větší a jednu menší. Větší část těsta přijde na plech, na to se rozdělí strouhaná jablka s rozinkami a skořicí a právě na ně přijde sníh z bílků a posype se předem ztuhlým a následně nastrouhaným zbylým těstem. Hraběnčiny řezy se sice mohou dělat i bez sněhové pokrývky, ale s ní je to lepší. Moučník bude totiž křupavý i vláčný zároveň. A sníh sám se dá také vylepšit: zkuste třeba řezy s jablečným sněhem anebo variaci na Hraběnčiny řezy s rybízem a kokosovým sněhem.

S vláčným tvarohem

Klasika, která vévodí všem tvarohovým řezům - to jsou Míša řezy! Kombinace kakaového těsta, tvarohového krému a čokoládové polevy je prostě geniální. Jinou možností je dát tvaroh do těsta už rovnou při pečení. Například v podobě hrnkových tvarohových řezů, které upečete bez vážení. Slavnostnější verze tvarohových řezů využívá do korpusu sušenky Lotusky a ovesné vločky. Jak sami vidíte, možností je nepočítaně. Stačí plech, pár surovin a chuť pustit se do pečení!

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat